Suroviny na 4–6 porcí
½ velké ciabatty
3–4 lžíce olivového oleje + na pokapání
100 g sardel. řezů v oliv. oleji
3 str. česneku
1 šalotka
1 hrst lístků hladk. petržele
125 g vypeck. oliv kalamata
2 lžič. červ. vinného octa
sůl a čerstvě mletý pepř
zelenina k podáván
Postup
Troubu i s grilem rozehřejeme na vysokou teplotu. Ciabattu nakrájíme na 8–10 velmi tenkých plátků. Jednotlivé plátky pokapeme olivovým olejem a rozložíme je na plech.
Zapečeme je pod grilem dozlatova a dokřupava, zhruba 2–3 minuty z každé strany. Pozor, tenké plátky se mohou rychle spálit. Sardelky scedíme a olej uchováme.
Česnek a šalotku oloupeme a nakrájíme je nahrubo. V mixéru typu kutr nebo na smoothie rozsekáme na hustou kaši sardelky, kousky česneku se šalotkou, hladkolistou petrželku a olivy.
Přilijeme vinný ocet, osolíme, opepříme, rozmixujeme a postupně přiléváme slitý olej ze sardelí a odměřený olivový olej, až vznikne hustší kaše. Podle chuti osolíme a opepříme. Tapenádu natřeme na křupavé topinky z ciabatty a podáváme s čerstvou zeleninou.