TisiceReceptu.cz
TisiceReceptu.cz

Umět dobře namíchat drinky vám vylepší pověst hostitele. Bez profesionálního náčiní to ale nebude to pravé. Pokud chcete proniknout do světa barevných koktejlů a dalších nápojů, pořiďte si pár barmanských pomůcek.

Vše, co potřebuje profesionální barman ke své práci, může být i pro vás inspirací k nákupu. Šikovné je opatřit si třeba dlouhou barmanskou lžičku, kleště na led či odměrku. Pro profesionální míchaní drinků se bez nich neobejdete, navíc s nimi ohromíte své hosty.

ZÁKLADNÍ BARMANSKÉ NÁČINÍ

Šejkr
Můžete mít buď kovový dvoudílný (boston), nebo třídílný, který tvoří střední část se zabudovaným sítem a uzávěrem.

Míchací sklenice
Používala se již před samotným šejkrem. Má kónický tvar, obsah cca 50 cl a je vyrobená z odolného skla s tvrzeným okrajem.

Lopatka na led
Svou velikostí by měla odpovídat velikosti nádoby na led tak, aby se s ní dobře nabíralo. Měla by být děrovaná, aby z ní mohla odtéci přebytečná voda. Místo lopatky se často používá velká lžíce.

Barová lžíce
Existuje několik typů, např. velká lžíce s dlouhým držadlem, používaná k míchání nápojů ve džbánu nebo lžička ve tvaru kávové pro promíchání nápoje v míchací sklenici.

Barové sítko
Přes barové sítko můžete nalít tekutinu z míchací sklenice nebo šejkru bez toho, aby do nápoje spadly kousky ledu či jiných ingrediencí. Hodí se např. při přípravě rumového Daiquiri.

Drtič ledu
Jeho prostřednictvím připravíme z kostek ledu ledovou tříšť.

Barový nůž
Nůž s dvojitým rozeklaným hrotem. Umožňuje přípravu a krájení přídavného ovoce do nápojů a současně slouží k napichování ovoce.

Vývrtka
Poslouží k otvírání korkových špuntů.

Odměrky
Na snímku je kovová dvojodměrka, můžete ale používat i skleněnou či plastovou.

Uzávěr na lahev vína
Umožňuje uchovat po nějakou dobu otevřenou lahev, aniž by se změnila kvalita obsahu. Existuje i uzávěr na sekt, díky němu kysličník uhličitý z lahve nevyprchá po dobu asi 24 hodin.

Kleště na led
Kleště, které mají na konci úchopné zuby, jež usnadní manipulaci s ledem.

Další užitečné pomůcky
Nádoba na přípravu bowle, lis na ovoce, nůž na ovocnou kůru, koktejlová napichovátka, brčka.

Náhrada za pravé barmanské náčiní
Pokud nechcete za barmanskou výbavu utrácet, v domácnosti obvykle najdete odpovídající náhradu. Strainer lze nahradit běžně používaným sítkem, barmanskou lžičku běžnou lžičkou s dlouhým držadlem, nůž na krájení ovoce nahradí ten zcela obyčejný. A pokud chcete použít nadrcený led a nemáte vhodný mixér, stačí silnější mikrotenový sáček či utěrka, do kterých led vložíme a roztříštíme paličkou na maso.

Nenechte si ujít další zajímavé články