TisiceReceptu.cz
TisiceReceptu.cz

Ovoce zalité želatinou má své kouzlo. Jak na to, aby se opravdu povedla? V první řadě nesmí přejít varem, tím by totiž ztratila želírovací schopnost!

Příprava je velmi rychlá, stačí jen smíchat obsah sáčku se 2 až 3 lžícemi cukru, přidat 250 ml vody nebo ovocné šťávy, důkladně promíchat a 1 minutu povařit. Nechat za stálého míchání vychladnout a ještě vlažným želé polít ovoce na dortu. To by mělo okamžitě ztuhnout.

U použití želatiny na dezerty a zalévání ovocných moučníků apod. je důležité vystihnout ten správný moment. Po určité době totiž náhle rychle tuhne a už není možné ji na korpus nalít. Pokud by k tomu došlo, musíme želatinu v horké vodní lázni znovu rozpustit a proces opakovat.

K dostání je želatina barevná, nejčastěji se setkáme s červenou. Pokud chceme zaexperimentovat, můžeme čirou želatinu zkusit obarvit špetkou potravinářského barviva a vyrobit si svůj odstín, tak aby třeba doplnil barvu použitého ovoce.

Proč želatina neztuhla?

Pokud želatina neztuhla ani po několika hodinách v lednici, zřejmě jste v procesu její přípravy udělali jednu z těchto chyb:

Želatinu jste zahřáli na moc vysokou teplotu (více než 90 °C), případně jste ji ohřívali opakovaně na vysokou teplotu.

Želatinu jste smíchali s přísadou, která zabraňuje želírování. Většinou se jedná o přísady, které obsahují hodně soli, kyselin nebo alkohol (např. kyselina citronová).

Použili jste nesprávný poměr želatiny a tekutiny – buď málo želatiny, nebo moc tekutiny.

 

Nenechte si ujít další zajímavé články