TisiceReceptu.cz
TisiceReceptu.cz

Rolujte sushi jako mistři asijské kuchyně!

Suroviny

hrnek sushi rýže (200–250 g)
60 g rýžového octa (na 250 g rýže)
40 g krupicového cukru
10 g soli
řasy Nori
filet z lososa
salátová okurka
sezamová semínka (světlá a tmavá)
sójová omáčka
nakládaný zázvor
wasabi pasta k podávání

Krok za krokem

Rýži odměříme v hrnku. Propláchneme ji, tolikrát, aby byla voda z rýže co nejčistší. Scedíme a dáme do hrnce, ve kterém se bude vařit. Tam ji necháme minimálně hodinu v klidu. Pak vaříme 10–20 min.

Ochutíme ocet – dáme ho do misky, přidáme cukr a sůl. Ochucený ocet pak přelijeme přes vařečku na rýži do misky. Zkuste nejprve tak 3/4 směsi a po promíchání rýži ochutnejte.

Přepůlíme řasu Nori, omyjeme okurku a nakrájíme lososa. K ruce si připravíme vodu s rýžovým octem na namáčení rukou (pro práci s rýží) a utěrku na jejich usušení (pro práci s řasou).

Polovinu Nori řasy položíme na prkénko. Ruce si navlhčíme a do dlaně nabereme jednu hrst rýže. Snažíme se ji rozprostřít po celé řase, jen na jednom konci necháme trochu místa pro lepší zabalení.

Na rýži položíme kousky lososa, okurku a zarolujeme. Pak už jen rolku obalíme ve zrnkách sezamu.

A takto vypadá finále! Pravá Asie!

Sushi už dnes patří mezi běžnou specialitu, kterou je snadné si vyrobit v pohodlí vlastní domácnosti. A díky všem možným vymoženostem moderní doby existují vychytávky, které vám pomůžou dosáhnout perfektních výsledků, jako kdybyste rýžové rolky vyráběli přímo se sushi mistrem.

Řeč je o bambusové podložce, která je běžně k dostání a ceny se rozhodně bát nemusíme. Vyjde vás zhruba na sedmdesát korun. Pokud by vám i přesto připadala tato pomůcka jako zbytečná investice, vězte, že ji můžete používat dlouhodobě.

Tato asijská pomůcka slouží jako podložka pod mořskou řasu, aby se při balení neprotrhla a snáze se vytvořil úhledný váleček. Na podložku rozprostřete sushi rýži do výšky cca 1 cm. Do středu položte požadované suroviny a za pomoci podložky srolujte do válečku.

Bambusovou podložku také můžete před rolováním obalit do potravinové fólie, abyste neměli takovou práci s konečným čištěním. Ale ani na údržbu není bambus náročný. Po použití jej jen otřete vlhkým hadříkem nebo houbičkou. Kvůli velké savosti bambusu neponořujte podložku do vody.

Tags : sushi

Nenechte si ujít další zajímavé články