TisiceReceptu.cz
TisiceReceptu.cz

Kdo by nemiloval starou klasiku. Na ten pravý poctivý guláš už nemusíte do staročeské krčmy. Pojďte si jej připravit doma, podle receptu našich babiček. A to ve dvou verzích – český, ale i maďarský.

Suroviny

1 kg hovězí kýty
100 g másla
4 cibule
petržel
sůl
500 ml hovězího vývaru
hrst majoránky
lžička mleté sladké papriky

Maďarský guláš je ideální volbou pro ty, kteří mají rádi pikantní pokrmy.

Krok za krokem

Cibuli si oloupeme, nakrájíme a vložíme na předem rozpuštěné máslo.

Toho by mělo být asi tolik, aby všechnu cibuli lehce obalilo. Petržel si pečlivě oškrábeme, nastrouháme ji nahrubo a přidáme orestovat k cibuli.

Vše necháme asi 5 minut opékat, dokud cibule nezezlátne.

Maso z kýty, respektive spodního šálu nakrájíme na středně velké kostky asi 2 x 2 centimetry. Vložíme ho k cibuli a dohromady necháme restovat, aby se maso hezky zatáhlo. Směs samozřejmě občas promíchneme, neboť maso nechceme připálit. Pak už jen přidáme sůl a sladkou papriku.

Po zhruba 10 minutách dušení podlijeme vše hovězím vývarem a za občasného promíchání (pokud je nutno, podlijeme vodou) maso s cibulí dusíme asi 2 hodiny, až bude maso úplně měkké a cibule rozvařená na omáčku. Pokud vám bude připadat, že guláš není tak hustý, jak byste si představovali, zahustěte jej chlebem.

Staročeský guláš můžete servírovat s knedlíkem, chlebem, nebo dokonce i s uvařeným bramborem. Když už máte vše na talíři, nezapomeňte nakrájet nadrobno syrovou cibulku a posypat jí váš úžasný výtvor.

Postup

Máte raději ostřejší? Zkuste maďarský guláš

Název guláš pochází z maďarského slova gulya – guja, které znamená stádo hovězího dobytka, a od slova gulyás – gujáš, které znamená pastýř hovězího dobytka.

Guláš se původně připravoval v kotlíku.

Poměr cibule a masa na maďarský guláš je zásadně 1 : 1. Cibuli nakrájíme najemno, nebojte se toho množství, dává chuť masu a pomalým dušením se rozvaří. Pravý maďarský guláš se nikdy nezahušťuje moukou, chlebem ani ničím jiným. Hustotu gulášové šťávě dává právě cibule.

Na tuto ostřejší verzi oblíbeného pokrmu se zásadně používá jen hovězí kližka, eventuálně hovězí krk, pro vysoký obsah klihu – kolagenu, který se pomalým dušením uvolní a dává charakteristickou rosolovitost gulášové šťávy. Proto není vhodné připravovat guláš v tlakovém hrnci.

Všechno je to v paprikách! Maďarský guláš se od klasického samozřejmě liší i tím, že se do něj dává spousta paprik, dokonce i chilli papriček, a také rajčata.

Pokud doma máte lečo, můžete k masu přihodit i sklenici zavařené zeleniny. Pravý maďarský guláš servírujeme s domácími haluškami či tarhoňou, ale vhodná je i dušená rýže, vařené brambory nebo těstoviny.

 

Nenechte si ujít další zajímavé články