Rolády všeho druhu jsou skvělé pro víkendové rodinné obědy. Zkuste třeba tuto, trochu propracovanější variantu.
Suroviny:
- 750 g vepřové kýty
- 4 lžíce hořčice
- sůl a pepř
- 150 g krájeného šunkového salámu
- 4 vařená vejce
- čtvrt červené papriky
- půl voňavé klobásy
- 100 g tvrdého sýru
- 1 syrové vejce
- čtvrt pórku
- hrudka másla
- 1 cibuli
- 800 g brambor
- jarní cibulka
- mouka na zaprášení
Postup:
Kýtu nám v řeznictví rozřežou rovnou na roládu. Pokud ne, můžeme to zkusit sami. Maso na prkénku naklepeme, posolíme a opepříme. Potřeme hořčicí a poklademe plátky šunky. Pak připravíme náplň – nakrájíme na kostičky uvařená vejce, přidáme pokrájenou papriku, půlku klobásy, sýr i pórek. Přidáme syrové vejce a dobře promícháme.
Připravenou směs poklademe na maso a můžeme rolovat. Stočenou a nití ovázanou roládu necháme na másle zprudka opéct ze všech stran. Poté ji přendáme do pekáčku, zalijeme horkou vodou nebo vývarem, kousky cibule rozprostřeme kolem, přikryjeme a dáme péct zhruba na hodinu při 180 °C.
Roládu během pečení otáčíme, asi 10 minut před koncem ji odklopíme a necháme vytvořit kůrčičku. Brambory oloupeme a uvaříme v osolené vodě. Z hotových brambor slijeme vodu a rozšťoucháme je. Přimícháme nadrobno posekanou jarní cibulku a máme hotovo.
Využít můžeme i výpek z masa – na vařiči necháme odpařit vodu, aby zbyl jen tuk. Ten zaprášíme moukou zamícháme a asi 15 minut vaříme. Šťávu přecedíme a můžeme servírovat na talíře!