TisiceReceptu.cz
TisiceReceptu.cz

Italové jsou mistři koláčů stejně tak jako Francouzi. Zkuste jejich špenátový slaný koláč.

Suroviny na 8 porcí

1 cibule
1 lžíce másla
2 stroužky česneku
800 g mraženého listového špenátu
180 g zakysané smetany (15%)
200 g sýru typu pecorino
2 balení slaného křehkého těsta (po 270 g)
4 lžíce strouhanky
3 natvrdo uvařená vejce
1 vejce na potření
čerstvě nastrouhaný muškátový oříšek
sůl
čerstvě namletý pepř

Postup

Nadrobno nakrájenou cibuli zpěníme na másle a přidáme nakrájený česnek. Vsypeme spařený a okapaný špenát a necháme krátce povařit, jen aby zavadl. Vmícháme smetanu a navrch nastrouháme sýr. Dochutíme nastrouhaným muškátovým oříškem, solí a pepřem. Troubu předehřejeme na 200 °C. Rozválíme jednu dávku těsta a vyložíme jím dno stěny otevírací koláčové formy o průměru 25 cm. Vidličkou propícháme dno a rovnoměrně posypeme strouhankou.

Do formy dáme špenátovou náplň a vmáčkneme do ní uvařená oloupaná vajíčka. Vnitřní stranu těsta potřeme rozšlehaným vajíčkem a přiklopíme pokličkou z druhé části těsta, do které jsme uprostřed vykrojili asi 2 cm otvor. Okraje důkladně spojíme, povrch koláče případně ozdobíme vykrájenými kousky ze zbylého těsta, vše potřete vajíčkem a koláč pečeme asi 30 až 40 minut dozlatova.

 

Nenechte si ujít další zajímavé články