Francouzský tradiční pokrm, který skvěle chutná a sníží i krevní tlak!
Potřebujete
1 kuře (cca 1,5 kg)
3 velká rajčata
200 g žampionů
20 černých oliv bez pecky
1 stroužek česneku
2 lžíce rajského protlaku
4 lžíce olivového oleje
250 ml suchého bílého vína
1 lžíce nasekané petrželky
sůl, pepř
Postup
Olivy namočte do vlažné vody, abyste z nich odstranili sůl. Kuře naporcujte, zlehka osolte a opepřete a pokapejte olejem. Lžíci oleje rozpalte v kastrolu a porce kuřete opečte ze všech stran dozlatova. Žampiony a česnek nakrájejte na plátky, rajčata na kostičky.
Opečené kousky kuřete vyjměte z kastrolu a uchovejte v teple. Vylijte vypečený tuk, vlijte zbylý olej a nechte na něm rozvonět pokrájený česnek. Poté přidejte rajčata, víno a protlak. Nechte chvilku provářet a při míchání seškrabujte do omáčky všechny přípečky ze stěn a dna kastrolu. Vsypte žampiony a nechte asi 10 minut na malém plameni dusit.
Do omáčky vložte kuře a olivy a nechte dusit ještě 10 minut.
Hotové kuře podávejte s rýží, posypané petrželkou.