Zeleninové špízy jsou stejně fantastické jako ty masové. Nadchnou vegetariány a příjemně překvapí milovníky masa.
Suroviny na 4 porce
Na špízy
200 g žampionů
8 malých kukuřičných klasů
3 barevné papriky
2 mladé cukety
1 lilek
15 cherry rajčat (žlutá i červená)
1 menší celer
Na marinádu
4 stroužky česneku
2 snítky tymiánu
2 snítky oregana
1 snítek rozmarýnu
1 malá chilli paprička
200 ml olivového oleje
1 lžíce citronové šťávy
sůl, pepř
Postup
Zeleninu očistěte, celer a žampiony oloupejte, opláchněte pod tekoucí vodou a připravte následovně. Cukety, celer, papriky a lilek nakrájejte na větší kostičky. Cherry rajčata a žampiony rozpulte.
Všechny suroviny střídavě napichujte na špejle nebo grilovací jehle.
Připravte si marinádu. Stroužky česneku oloupejte, rozdrťte a smíchejte s olivovým olejem. Bylinky a chilli papričku, zbavenou peciček, omyjte, nasekejte na jemno a vmíchejte k česneku. Nakonec marinádu osolte, opepřete a ochuťte citronovou šťávou.
Špízy potřete marinádou a grilujte 6 až 8 minut na rozpáleném grilu ze všech stran. Během grilování špízy potírejte marinádou.