TisiceReceptu.cz
TisiceReceptu.cz

Jestli jste ještě nikdy neochutnali čerstvý medvědí česnek, je čas to napravit. V kuchyni s ním můžete vykouzlit lecjaké dobroty a jeho síla vás po zimě přímo nastartuje.

Vždyť medvědí česnek je jedna z prvních bylinek, kterými se k nám hlásí jaro. Pokud vám vrtá hlavou, proč se tak jmenuje, nabízíme hned dvě vysvětlení. První praví, že právě medvědi jej po dlouhém zimním spánku vyhledávali a za svou jarní pochoutkou dokázali putovat i desítky kilometrů. Druhá verze zase tvrdí, že rostlinku tak pojmenovali už staří Germáni, kteří věřili, že jim dokáže dát medvědí sílu.

Kde hledat?

Pokud se nechcete spoléhat na předražené povadlé listy z farmářských trhů, bude nejlépe porozhlédnout se v přírodě. Hledejte na vlhkých stinných místech, sázkou na jistotu jsou lužní lesy, najdete jej i v parcích na okrajích měst. Roste obvykle tam, kde se už jednou vyskytl. Takže pokud najdete bohaté naleziště, zapamatujte si lokalitu a příště můžete jít najisto. Ale pamatujte si. Až budete lístky trhat, buďte k rostlinkám šetrní a neotrhejte všechno.

Jak ho poznat?

Medvědí česnek vytváří oválné zašpičatělé listy, jež by na první pohled mohly být podobné konvalinkám, které jsou ovšem jedovaté. Ale nebojte se, nespletete to. Jednak je list konvalinky z rubu lesklý, což česnek není, a jednak v typické česnekové vůni se zmýlit nemůžete.

Pěstovat?

Další možností je, že si medvědí česnek vypěstujete na zahradě. Sazeničky můžete koupit u zahradníka, ale zvažte, jestli pro něj máte vhodné místo a vůbec podmínky. Mohlo by se vám totiž stát, že se rozmnoží moc a to by vás asi nepotěšilo, nebo se mu u vás nebude líbit. Ale pokud se rozhodnete, měli byste vědět, že semena se sázejí na podzim a na sklizeň se můžete těšit až napřesrok, tedy za rok a půl. Cibulky se také sázejí na podzim, ale již na jaře můžete sklízet. Pokud si na jaře vysadíte sazeničky, můžete sklízet už za pár dní až týdnů.

Jak jej uchováme?

Samozřejmě je nejlepší sníst česnek hned, třeba jen tak na krajíci chleba s máslem. Listy rychle vadnou, ale pár hodin vydrží ve sklenici s vodou nebo zabalené ve vlhké utěrce v mikrotenovém sáčku v lednici. Protože doba sklizně je poměrně krátká, lze přebytek nasekat nadrobno a zamrazit jako jiné bylinky, nebo také usušit. To už ale přicházíme o část účinných látek i vůně.

Do čeho se hodí?

Použití medvědího česneku je opravdu mnohostranné. Hodí se k těstovinám jako pesto, do bramborových pokrmů, do rizota, ale i k masitým jídlům, do polévek, prostě všude tam, kde vynikne jeho jemné česnekové aroma. Samozřejmě čím kratší tepelná úprava, tím lépe.

Pesto z medvědího česneku

svazek (cca 50 g) medvědího česneku, hrst vlašských ořechů (nebo například ořechů kešu), 3 lžíce olivového oleje, sůl, 30 g parmezánu

1) Medvědí česnek umyjeme. Listy rozmixujeme spolu s ořechy a postupně přiléváme olej. Poté přisypeme nastrouhaný parmezán a dochutíme lehce solí. Sýr sám o sobě je dost slaný, zacházejte proto se solí opatrně.

2) Po umixování nechte pesto odpočinout v lednici, poté používejte do těstovin nebo jen tak na pečivo.

Bylinkové máslo

200 g másla pokojové teploty, 30–50 g medvědího česneku, 1/2 lžičky soli, nebo podle chuti

1) Změklé máslo spolu s česnekem a solí dejte do nožového robotu a pár pulsy rozmixujte na jemné bylinkové máslo. Pokud nemáte robot, stačí jen listy medvědího česneku pomocí nože nasekat na co nejjemnější kousky a dobře promíchat s máslem a solí.

2) Takto připravené máslo dejte do jedné větší mističky, či formiček a nechte vychladit.

Tip: Pokud ho nespotřebujete, dají se porce zmrazit, ale nesmějí se uchovávat příliš dlouho.

Polévka z medvědího česneku

2 střední brambory, svazek medvědího česneku, 1 l zeleninového vývaru, 150 ml smetany, mletý muškátový oříšek, sůl, pepř, chléb

1) Brambory nakrájejte na kostičky a vařte je ve vývaru nebo ve vodě s bujónem. Ochuťte solí, pepřem a mletým muškátovým oříškem. Než brambory úplně změknou, přidejte nakrájený medvědí česnek. Nakonec vmíchejte smetanu, nechte krátce provařit a polévku rozmixujte dohladka.

2) Během vaření nakrájejte chleba na kostky a opražte nasucho nebo osmažte na kousku másla. Polévku podávejte s krutony, nebo s krajíčkem chleba a ozdobte čerstvými nasekanými listy česneku.

Text: Eva Hořánková

Foto: Shutterstock

Nenechte si ujít další zajímavé články