Bojíte se, že kvůli večerním hostinám nezapnete vaše oblíbené kalhoty? Grilování se vzdávat rozhodně nemusíte. I ze zdravých surovin totiž vykouzlíte báječné grilované hody, po kterých rozhodně nepřiberete.
Plněné paprikové lusky
Suroviny na 4 porce
- 4 žluté papriky
- 4 červené papriky
- 200 g celozrnného kuskusu (suchý stav)
- 80 g balkánského sýru
- 120 g sušených rajčat v oleji
- čerstvé oregano
- bazalka
- sůl
Postup
Odkrojíme vrchní část paprik a odstraníme zrníčka. Kuskus necháme nabobtnat a smícháme jej s nastrouhaným balkánským sýrem a vmícháme nakrájená sušená rajčata. Dochutíme solí, oreganem a bazalkou. Promícháme a směsí vyplníme papriky. Přiklopíme, svážeme provázkem a grilujeme dozlatova. Papriky průběžně obracíme. Na talíři vypadají skvěle a chutnají ještě líp!
Zeleninová jehla s provensálským kořením
Suroviny na 4 porce
- 16 středních žampionů
- 2 papriky
- 16 cherry rajčátek
- 3 větší cibule
- kvalitní olivový olej
- 3 lžíce čerstvě vymačkané citrónové šťávy
- 1 lžíce provensálského koření
- 2 stroužky česneku
- nízkotučný tvaroh
- čerstvé bylinky dle chuti
- sůl a pepř
Postup
Papriky nakrájíme na kostičky, žampiony očistíme a oloupeme. Cibuli nakrájíme na měsíčky, cherry rajčátka necháme v celku. V míse smícháme olej, citrónovou šťávu, směs provensálského koření, prolisovaný česnek a pepř. V marinádě následně smočíme papriku, rajčátka a žampióny, opatrně obalíme také cibuli. Zeleninu napichujeme střídavě na jehly. Grilujeme na předehřátém grilu cca 10 minut. Mezitím si nízkotučný tvaroh v misce rozděláme s čerstvými nakrájenými bylinkami, můžeme přidat špetku pepře a sůl podle chuti. Hotové špízy poté namáčíme v bylinkové omáčce. Tvaroh můžete nahradit například zakysanou smetanou či bílým jogurtem.
Vyzkoušejte grilovanou exotiku!
Pokud už vás nebaví grilovat maso a zeleninu, můžete zkusit ovoce. Je to sladká lahůdka, kterou si zamiluje i zapřísáhlý masožravec. Bohatě vám k tomu postačí banán, který ogrilujte ve slupce asi 12-15 minut. Pak jej oloupejte, nakrájejte na šikmá kolečka a podávejte ke grilovanému masu jako přílohu. Uvidíte, že vám bude chutnat. Doslova totiž voní exotikou! Navíc ho můžete zapéct s alkoholem, třeba rumem či slivovicí. Nic tím nezkazíte, naopak grilovaní dodáte tu správnou šťávu.