TisiceReceptu.cz
TisiceReceptu.cz

Jméno kuskus je převzaté z arabštiny, jedná se totiž o tradiční severoafrické jídlo. Postupem času se rozšířilo do celého světa. Kuskus je spařená a do kuliček tvarovaná krupice. K jeho výrobě se používá pšenice, proso i ječmen.

„Nejlepší je kuskus celozrnný, oproti klasickému si zachovává zhruba trojnásobek vlákniny, ale také má více vitaminů a minerálů,“ říká Martin Moučka, který u nás zastupuje značku Zdravých potravin ARAX. Dále obsahuje výživné látky, mezi které patří uhlohydráty, bílkoviny, vitamíny skupiny B, vitamin E, vápník, fosfor a železo. Kuskus dokáže zasytit, dodá energii, a přitom je lehce stravitelný. Určitě na něm oceníte i minimum množství tuku.

Výhodou je jeho velmi rychlá příprava, nevaří se, stačí jej zalít vroucí vodou a nechat odstát. Kuskus do deseti minut nabobtná a lze jej dále použít jako přílohu nebo základ do salátů, zapékaných jídel nebo na sladko jako moučník.

„Při přípravě kuskusu je dobré přidat lžíci kvalitního oleje, třeba panenského olivového, dýňového nebo lněného. Právě z důvodu, že se kuskus nemusí vařit, můžete použít i oleje, které jinak nevydrží vysoké teploty,“ doplňuje Martin Moučka.

Energetická hodnota (100 g): 1490 kJ / 356 kcal

RECEPTY

Jemná rajčatová polévka s celozrnným kuskusem

Suroviny

400 g rajčat (konzervovaná)
2 cibule
1 l zeleninového vývaru
100 g celozrnného kuskusu
olivový olej, sůl, pepř

Příprava

V hrnci na olivovém oleji osmahneme cibulku do zlatova, přidáme rajčata a za stálého míchání restujeme 10 minut. Vše zalijeme vývarem a necháme vařit na mírném ohni dalších 10 minut. Připravíme si kuskus dle návodu (zalijeme vývarem nebo vroucí vodou a necháme 10 minut stát). Hotový kuskus přidáme do polévky, dochutíme pepřem a solí dle potřeby a můžeme podávat.
TIP: Pro zjemnění můžete přidat zakysanou smetanu nebo čerstvě nasekanou bazalku.

Kuskus s kuřecím masem na rozmarýnu a fazolkami

Suroviny

200 g kuskusu medium
100 g mražených fazolových lusků
150 g kuřecích prsou
100 ml vývaru
chilli omáčka
sůl, pepř, rozmarýn
olej

Příprava

Kuskus připravíme dle návodu. Na pánvi orestujeme kuřecí maso nakrájené na nudličky. Osolíme, opepříme a přidáme rozmarýn. Vše podlijeme vývarem a 10 minut podusíme. Přidáme kuskus a vše ještě 3 minuty restujeme. Zakápneme chilli omáčkou a můžeme podávat.

Kuskus na sladko s rozinkami a ořechy

Suroviny

200 g kuskusu medium
100 g rozinek
100 g vašich oblíbených oříšků (výborná jsou lísková jádra)
lžíce másla
med
citrónová šťáva

Příprava

Kuskus uvaříme dle návodu a na závěr přidáme lžíci másla. Oříšky opražíme na sucho na pánvičce a potom je pomocí utěrky a paličky na maso rozdrobíme. Rozinky namočíme na půl hodiny do vody. Do kuskusu přidáme oříšky, rozinky a vše zakápneme citrónovou šťávou. Dosladíme medem a můžeme podávat jako snídani nebo sladký oběd.

Nenechte si ujít další zajímavé články