Hlíva ústřičná je plná betaglukanů, které zvyšují odolnost proti virovým, bakteriálním i plísňovým infekcím a tvrdí se, že působí i preventivně proti nádorům.
Potřebujete
500 g hlívy ústřičné
2–3 palice česneku
1 větší cibuli
4 lžíce olivového oleje
2 lžíce másla
hrst bylinek (rozmarýn, tymián, majoránka, šalvěj)
sůl, hrubě mletý pepř
¼ zelí
1 papriku
Hlívu očistěte a vsypte do pekáčku. Přihoďte nevyloupané jednotlivé stroužky česneku, oloupanou cibuli nakrájenou na kolečka, přidejte olej, máslo, rozmarýn a šalvěj. Osolte, opepřete a vše promíchejte.
Dejte do trouby předehřáté na 200 °C a pečte 30–45 minut. Mezitím si připravte zeleninovou oblohu – zelí nakrájejte na nudličky, papriku na proužky nebo kolečka. Nebo použijte jakoukoli jinou zeleninu.
Pečenou hlívu podávejte posypanou zelenými bylinkami se zeleninovou oblohou, můžete ji také doplnit bramborovou kaší nebo opečenými brambory.