TisiceReceptu.cz
TisiceReceptu.cz

Recept, na který už jsme zapomněli, ale v dřívějších dobách byl i v našich končinách velmi oblíbený.

Suroviny na 5 porcí

1 menší cibule
50 g hladké mouky
150 g kořenové zeleniny
20 g rajského protlaku
151 g oleje či sádla
hrst sušených brusinek
50 g cukru
1 citron
30 g perníku na strouhání
50 g švestkových povidel
hrozinky
loupané mandle
sůl
divoké koření

Postup

Na tuku osmažíme na kolečka nakrájenou zeleninu a cibuli současně s třetinou cukru do červena, zalijeme vývarem, dáme divoké koření: celý pepř, nové koření a bobkový list. Dále přidáme citron nakrájený na kolečka, povidla, nastrouhaný perník, brusinky, rajčatový protlak, sůl, ocet, cukr a necháme povařit asi 20 minut.

Omáčku zahustíme světlou jíškou, kterou jsme připravili z hladké mouky a necháme projít varem 20–30 min.

Omáčku scedíme, přidáme do ní oloupané na nudličky nakrájené mandle, převaříme a podáváme. Polská omáčka se skvěle hodí k vařenému hovězímu masu, jazyku i kapřímu masu. Přílohou k polské omáčce může být houskový knedlík.

 

Nenechte si ujít další zajímavé články