TisiceReceptu.cz
TisiceReceptu.cz

A párty může začít!

Suroviny

1,75 kg hovězích žeber
4 stroužky česneku
4 větvičky čerstvého tymiánu
2 lžíce olivového oleje
mořská sůl
mletý pepř
1 velká cibule
1 mrkev
40 g celeru
4 rajče
500 ml suchého červeného vína
900 ml hovězího vývaru
1 lžíce medu
1 červená chilli paprička
30 g másla

Postup

Nakrájíme česnek na plátky, přidáme tymián, olivový olej, mořskou sůl a čerstvě mletý pepř. Do vzniklé marinády naložíme hovězí žebra a dáme do ledničky na několik hodin odležet.

Předehřejeme troubu na 110 stupňů. Žebra vyjmeme z marinády a obereme z nich česnek a tymián (při smažení bychom je spálili, ale nevyhazujeme je). V hlubší pánvi pozvolna opečeme žebra, nejprve kostí nahoru a pak ze všech stran, až zhnědnou. Opečená žebra vložíme do pekáče.

Nakrájíme cibuli, mrkev a celer na kostky. V tuku, který pustila žebra, zeleninu orestujeme, až lehce zhnědne – na důkladném orestování zeleniny závisí finální barva omáčky. Přidáme nakrájené rajče nebo sterilovaná rajčata (150 g), česnek a tymián z marinování žeber, zalijeme červeným vínem a hovězím vývarem.

Vše krátce povaříme a potom omáčkou zalijeme žebra v pekáči. Přikryjeme poklicí nebo hliníkovou fólií. Zakrytý pekáč dáme do předehřáté trouby a necháme zvolna dusit doměkka, trvá to přibližně 10–11 hodin podle kvality žeber.

Upečená žebra vyjmeme z pekáče a šťávu přecedíme přes hrubé síto, zbytky zeleniny propasírujeme (protlačíme přes síto) pomocí lžíce nebo naběračky. Přidáme med, na drobné nudličky nakrájené chilli papričky a máslo. Jakmile se máslo i med rozpustí, přelijeme omáčkou žebra a můžeme jíst.

Tags : žebírka

Nenechte si ujít další zajímavé články