TisiceReceptu.cz
TisiceReceptu.cz

A párty může začít!

Suroviny

1,75 kg hovězích žeber
4 stroužky česneku
4 větvičky čerstvého tymiánu
2 lžíce olivového oleje
mořská sůl
mletý pepř
1 velká cibule
1 mrkev
40 g celeru
4 rajče
500 ml suchého červeného vína
900 ml hovězího vývaru
1 lžíce medu
1 červená chilli paprička
30 g másla

Postup

Nakrájíme česnek na plátky, přidáme tymián, olivový olej, mořskou sůl a čerstvě mletý pepř. Do vzniklé marinády naložíme hovězí žebra a dáme do ledničky na několik hodin odležet.

Předehřejeme troubu na 110 stupňů. Žebra vyjmeme z marinády a obereme z nich česnek a tymián (při smažení bychom je spálili, ale nevyhazujeme je). V hlubší pánvi pozvolna opečeme žebra, nejprve kostí nahoru a pak ze všech stran, až zhnědnou. Opečená žebra vložíme do pekáče.

Nakrájíme cibuli, mrkev a celer na kostky. V tuku, který pustila žebra, zeleninu orestujeme, až lehce zhnědne – na důkladném orestování zeleniny závisí finální barva omáčky. Přidáme nakrájené rajče nebo sterilovaná rajčata (150 g), česnek a tymián z marinování žeber, zalijeme červeným vínem a hovězím vývarem.

Vše krátce povaříme a potom omáčkou zalijeme žebra v pekáči. Přikryjeme poklicí nebo hliníkovou fólií. Zakrytý pekáč dáme do předehřáté trouby a necháme zvolna dusit doměkka, trvá to přibližně 10–11 hodin podle kvality žeber.

Upečená žebra vyjmeme z pekáče a šťávu přecedíme přes hrubé síto, zbytky zeleniny propasírujeme (protlačíme přes síto) pomocí lžíce nebo naběračky. Přidáme med, na drobné nudličky nakrájené chilli papričky a máslo. Jakmile se máslo i med rozpustí, přelijeme omáčkou žebra a můžeme jíst.

Tags : žebírka

Nenechte si ujít další zajímavé články

Hroutí se Tereze Brodské celý svět?
nasehvezdy.cz

Hroutí se Tereze Brodské...

Všechno v posledních...
Marta Dancingerová: Dítě, svatba, nebo krutý rozchod?
nasehvezdy.cz

Marta Dancingerová: Dítě,...

Nad vztahem hvězdy...
Kamarádce ublížil můj vlastní otec
skutecnepribehy.cz

Kamarádce ublížil můj...

Vlaďka a já jsme byly nejlepší přítelkyně....
Léčivé koření pro vaše zdraví
panidomu.cz

Léčivé koření pro vaše zdraví

Ne každou medicínu musíme polykat s přemáháním. Vždyť kdo z...
Město Úštěk má mnohé co nabídnout
epochanacestach.cz

Město Úštěk má mnohé co...

Úštěk leží na Litoměřicku,...
epochalnisvet.cz

Jednou z nejluxusnějších nemovitostí Dubaje...
Oslavte Velikonoce v hotelu The Mozart Prague
iluxus.cz

Oslavte Velikonoce v hotelu...

Hotel The Mozart Prague, který se řadí mezi...
Sněhová vločka: Jediná bílá gorila na světě se stane miláčkem Barcelony
epochaplus.cz

Sněhová vločka: Jediná bílá...

Davy návštěvníků se tísní před prostorným...
Sůl nad zlato? Kdysi to tak opravdu bylo!
epochaplus.cz

Sůl nad zlato? Kdysi to tak...

Když Maruška říká královskému tatínkovi „Mám tě ráda...
Kuchyňské ostrůvky a jejich možnosti
rezidenceonline.cz

Kuchyňské ostrůvky a jejich...

Kuchyňské ostrůvky jsou již běžnou součástí mnoha...
Nová analýza počtu ptáků: které druhy jsou u nás nejčastější?
21stoleti.cz

Nová analýza počtu ptáků: které...

Ačkoliv se počet jedinců českých ptáků v celkovém součtu...
Pyramidy u Montevecchii: Podobají se egyptskému divu světa?
enigmaplus.cz

Pyramidy u Montevecchii:...

Vesnička Montevecchia leží v kopcovité krajině v italském regionu...