TisiceReceptu.cz
TisiceReceptu.cz

Koblihy patří k nejoblíbenějším druhům sladkého pečiva. Když ochutnáte ty, které si připravíte sami doma, tak už nikdy nebude chtít kupované.

Ingredience

500 g hladké nebo polohrubé mouky + na poprášení
40 g cukru krupice
40 g másla
4 žloutky
30 g droždí
3 lžíce rumu
250 ml vlažného mléka
špetka soli
nastrouhaná kůra z jednoho citronu
250 ml oleje na smažení
asi 200 marmelády na plnění (nejlépe domácí)
cukr moučka (s vanilkou) na poprášení

Postup

V misce nebo hrnku rozetřete droždí se lžící cukru a mouky. Zřeďte čtyřmi lžícemi vlažného mléka a na teplém místě nechte vzejít kvásek.

V míse utřete máslo se zbylým cukrem do pěny a postupně zatírejte jeden po druhém žloutky. Pak vlijte vzešlý kvásek, rum, přidejte sůl, nastrouhanou citronovou kůru, mouku, mléko a zpracujte na hladké a vláčné těsto.

Mísu přikryjte a nechte na teplém místě asi tři čtvrtě hodiny kynout, až zhruba zdvojnásobí svůj objem.

Na lehce pomoučněné pracovní ploše těsto rozválejte na asi centimetr silnou placku.

Sklenkou naznačte kolečka – těsně vedle sebe, aby vám ne-zbylo moc odkrojků.

Na polovinu koleček naklaďte lžičkou trochu marmelády (ne-dávejte jí moc, koblihy by při smažení šly ke dnu).

Zbylá kolečka dokrojte. Položte na marmeládu, okraje důkladně přitlačte a ještě jednou vykrojte skleničkou. Okraje budou hladké a pevně spojené. Pak koblihy lehce poprašte moukou a nechte na utěrce ještě asi čtvrt hodiny kynout.

Tuk rozehřejte v menším hlubším kastrolu. Vhoďte do něj drobek pečiva; pokud tuk začne prskat, je už dost horký.

Opatrně vkládejte koblihy, smažte je dozlatova (asi pět minut) a vyndávejte drátěnou naběračkou. Podávejte pocukrované.

Tags : koblihy

Nenechte si ujít další zajímavé články

Úskalí řemesel: Nepoctiví svícníci mohli skončit i ve vězení
epochaplus.cz

Úskalí řemesel: Nepoctiví...

Knot svíčky se utápí v roztaveném vosku. Plamínek...
Nábytek v koupelně nemusí být nuda
panidomu.cz

Nábytek v koupelně nemusí...

Ale přesto bychom si jeho výběr měli...
Elegantní penthouse v lyžařském ráji
rezidenceonline.cz

Elegantní penthouse v...

V srdci lyžařského města Aspenu v americkém Coloradu stojí...
Odkládá mateřství kvůli kariéře?
nasehvezdy.cz

Odkládá mateřství kvůli...

Přišel čas, kdy začínají...
Nízkokalorické hotovky Slim Pasta na váš stůl
iluxus.cz

Nízkokalorické hotovky Slim...

Rychlá, opravdu chutná a naservírovaná za 90...
Řítí se zpěvačka z bláta do louže?
nasehvezdy.cz

Řítí se zpěvačka z bláta...

Jsou spolu teprve chvilku,...
Málem jsme skončili na ulici
skutecnepribehy.cz

Málem jsme skončili na ulici

Nežili jsme si nijak zle,...
Litoměřice: Brána Českého středohoří
epochanacestach.cz

Litoměřice: Brána Českého...

Litoměřice věrně stráží...
Světla ve Phoenixu: našli nás konečně návštěvníci z kosmu?
enigmaplus.cz

Světla ve Phoenixu: našli nás...

Z mnoha případů pozorování neidentifikovatelných...
Magazín 21.století skládá poctu Mezinárodnímu dni ochrany ozónové vrstvy
epochaplus.cz

Magazín 21.století skládá poctu...

„Věda a čísla mluví jasně. Za rapidně rostoucí emise...
Co vydržíme aneb Jak dlouho může lidské tělo fungovat v extrémních podmínkách?
epochalnisvet.cz

Co vydržíme aneb Jak dlouho může...

Lidské tělo se dokáže přizpůsobit takřka...
VŠCHT vstoupila do světa horolezců. Na světě je nový standard pro jištění i první akreditovaná laboratoř
21stoleti.cz

VŠCHT vstoupila do světa horolezců....

Technopark Kralupy Vysoké školy...