TisiceReceptu.cz
TisiceReceptu.cz

Koblihy patří k nejoblíbenějším druhům sladkého pečiva. Když ochutnáte ty, které si připravíte sami doma, tak už nikdy nebude chtít kupované.

Ingredience

500 g hladké nebo polohrubé mouky + na poprášení
40 g cukru krupice
40 g másla
4 žloutky
30 g droždí
3 lžíce rumu
250 ml vlažného mléka
špetka soli
nastrouhaná kůra z jednoho citronu
250 ml oleje na smažení
asi 200 marmelády na plnění (nejlépe domácí)
cukr moučka (s vanilkou) na poprášení

Postup

V misce nebo hrnku rozetřete droždí se lžící cukru a mouky. Zřeďte čtyřmi lžícemi vlažného mléka a na teplém místě nechte vzejít kvásek.

V míse utřete máslo se zbylým cukrem do pěny a postupně zatírejte jeden po druhém žloutky. Pak vlijte vzešlý kvásek, rum, přidejte sůl, nastrouhanou citronovou kůru, mouku, mléko a zpracujte na hladké a vláčné těsto.

Mísu přikryjte a nechte na teplém místě asi tři čtvrtě hodiny kynout, až zhruba zdvojnásobí svůj objem.

Na lehce pomoučněné pracovní ploše těsto rozválejte na asi centimetr silnou placku.

Sklenkou naznačte kolečka – těsně vedle sebe, aby vám ne-zbylo moc odkrojků.

Na polovinu koleček naklaďte lžičkou trochu marmelády (ne-dávejte jí moc, koblihy by při smažení šly ke dnu).

Zbylá kolečka dokrojte. Položte na marmeládu, okraje důkladně přitlačte a ještě jednou vykrojte skleničkou. Okraje budou hladké a pevně spojené. Pak koblihy lehce poprašte moukou a nechte na utěrce ještě asi čtvrt hodiny kynout.

Tuk rozehřejte v menším hlubším kastrolu. Vhoďte do něj drobek pečiva; pokud tuk začne prskat, je už dost horký.

Opatrně vkládejte koblihy, smažte je dozlatova (asi pět minut) a vyndávejte drátěnou naběračkou. Podávejte pocukrované.

Tags : koblihy

Nenechte si ujít další zajímavé články

Ztratila životní lásku i naději
skutecnepribehy.cz

Ztratila životní lásku i...

Hana byla spořádaná žena a vzorná manželka. Celé...
Perlové týdny Halada 2025
iluxus.cz

Perlové týdny Halada 2025

V květnu a červnu proběhne...
Velikonoční dekorace: Vejce, kde ses tady vzalo?
panidomu.cz

Velikonoční dekorace:...

Obří vejce může být netradiční dekorací a...
Mikroplasty pod lupou: Hrozba pro fotosyntézu a celý ekosystém
21stoleti.cz

Mikroplasty pod lupou: Hrozba...

Každý den každý z nás vdechuje...
Robin Hood: Mýtus, legenda, nebo skutečný král zbojníků?
epochaplus.cz

Robin Hood: Mýtus, legenda, nebo...

Kdo by neznal jméno Robin Hood? Slavný...
Zářivý maják Syncline House
rezidenceonline.cz

Zářivý maják Syncline House

Maximálně průsvitné struktury, světlé a funkční...
Operace Příboj: Krotil Stalin Pobaltí deportacemi na Sibiř?
historyplus.cz

Operace Příboj: Krotil Stalin...

V Moskvě usoudili, že po dobrém to s...
Výzkum UFO v Česku: Tisíce případů za 33 let!
enigmaplus.cz

Výzkum UFO v Česku: Tisíce...

Po pádu železné opony se u nás...
Filip Rajmont v pasti intrik a nenávisti: Co se skrývá za oponou?
nasehvezdy.cz

Filip Rajmont v pasti intrik a...

Herci Filipu Rajmontovi (47)...
Gruzie plná chutí a vůní
epochalnisvet.cz

Gruzie plná chutí a vůní

Země pro mnohé neznámá skrývá velké kulinární...
Mauricius: Zelený klenot Indického oceánu
epochanacestach.cz

Mauricius: Zelený klenot...

Je ideálním místem pro exotickou...
Lehké cookies
nejsemsama.cz

Lehké cookies

Cookies jsou opravdu lahodné. Ty z našeho receptu jsou navíc lehké...