reklama
TisiceReceptu.cz
TisiceReceptu.cz

Koblihy patří k nejoblíbenějším druhům sladkého pečiva. Když ochutnáte ty, které si připravíte sami doma, tak už nikdy nebude chtít kupované.

Ingredience

500 g hladké nebo polohrubé mouky + na poprášení
40 g cukru krupice
40 g másla
4 žloutky
30 g droždí
3 lžíce rumu
250 ml vlažného mléka
špetka soli
nastrouhaná kůra z jednoho citronu
250 ml oleje na smažení
asi 200 marmelády na plnění (nejlépe domácí)
cukr moučka (s vanilkou) na poprášení

Postup

V misce nebo hrnku rozetřete droždí se lžící cukru a mouky. Zřeďte čtyřmi lžícemi vlažného mléka a na teplém místě nechte vzejít kvásek.

V míse utřete máslo se zbylým cukrem do pěny a postupně zatírejte jeden po druhém žloutky. Pak vlijte vzešlý kvásek, rum, přidejte sůl, nastrouhanou citronovou kůru, mouku, mléko a zpracujte na hladké a vláčné těsto.

Mísu přikryjte a nechte na teplém místě asi tři čtvrtě hodiny kynout, až zhruba zdvojnásobí svůj objem.

Na lehce pomoučněné pracovní ploše těsto rozválejte na asi centimetr silnou placku.

Sklenkou naznačte kolečka – těsně vedle sebe, aby vám ne-zbylo moc odkrojků.

Na polovinu koleček naklaďte lžičkou trochu marmelády (ne-dávejte jí moc, koblihy by při smažení šly ke dnu).

Zbylá kolečka dokrojte. Položte na marmeládu, okraje důkladně přitlačte a ještě jednou vykrojte skleničkou. Okraje budou hladké a pevně spojené. Pak koblihy lehce poprašte moukou a nechte na utěrce ještě asi čtvrt hodiny kynout.

Tuk rozehřejte v menším hlubším kastrolu. Vhoďte do něj drobek pečiva; pokud tuk začne prskat, je už dost horký.

Opatrně vkládejte koblihy, smažte je dozlatova (asi pět minut) a vyndávejte drátěnou naběračkou. Podávejte pocukrované.

Tags : koblihy

Nenechte si ujít další zajímavé články

Potvrzeno: Nebezpečný prvok vás může dohnat až k sebevraždě!
enigmaplus.cz

Potvrzeno: Nebezpečný prvok vás...

Vědcům se podařilo odhalit souvislost mezi sebevraždami...
Pozvání do interiérové krajiny
rezidenceonline.cz

Pozvání do interiérové krajiny

Barcelonský byt je ojedinělý útulnými zákoutími,...
Osvěžení nabité antioxidanty
iluxus.cz

Osvěžení nabité antioxidanty

Nová česká značka My (:máj) se vydala na cestu výroby 100%...
Připravila jsem svou kamarádku o krásnou ozdobu
skutecnepribehy.cz

Připravila jsem svou...

Vždycky jsem jí ty nádherné...
Mít dvojče je ta nejlepší motivace ke zlepšení, shodují se bratři Svobodovi
epochaplus.cz

Mít dvojče je ta nejlepší...

Bavilo mě srovnávat se se stejným bráchou, říká...
Ponurá Kytice: Kde se trhaly svatební košile?
epochalnisvet.cz

Ponurá Kytice: Kde se trhaly...

Začíná to vcelku nevinně: „Již jedenáctá...
Válečný hrdina z Normandie uplácel Sověty lahví whiskey
epochaplus.cz

Válečný hrdina z Normandie...

Den po komunistickém puči 26. února 1948 si...
PODĚBRADSKÁ CYKLOSTEZKA
epochanacestach.cz

PODĚBRADSKÁ CYKLOSTEZKA

Město Poděbrady a jeho...
Proč se zbavila svého majetku?
nasehvezdy.cz

Proč se zbavila svého majetku?

Před pár měsíci se...
Detekce plastového odpadu
21stoleti.cz

Detekce plastového odpadu

Zdá se, že vodní hyacinty hrají důležitou roli při...
Zavře ji rodina do léčebny?
nasehvezdy.cz

Zavře ji rodina do léčebny?

Autonehoda, odmítnutí...
Letíme daleko: Jet lag a další potíže
panidomu.cz

Letíme daleko: Jet lag a...

Nastává čas dovolených a toulek po světě, a tak...