Tradiční italská pochoutka v podání našich hospodyněk? Proč ne, zvládnete to taky!
Suroviny
600 g mletého vepřového a hovězího
4 ks toustového chleba
svazek petrželky
svazeček pažitky
hrst mladých kopřiv
2 lž. máty
200 g bílého jogurtu
1 str. česneku
1 červená paprika
špetka chilli
mořská sůl
100 g zel. oliv bez pecek
100 g čer. oliv bez pecek
2 oranžové papriky
2 vejce
10 lžic olivového oleje
Postup
Troubu předehřejeme na 200 °C. Nasucho pečeme červenou papriku. Až se udělají puchýře, dáme ji na 10 min do igelitového sáčku, aby se zapařila. Stáhneme slupku a odstraníme semeník.
Papriku nakrájíme na kostičky, promícháme se lžící oliv. oleje a sekanou pažitkou. Rozmixujeme chleba spolu s petrželkou, kopřivami a mátou.
V míse promícháme se 3 lžícemi jogurtu a necháme 5 minut odpočinout.
Pak smícháme s masem, paprikovou směsí, vejcem a špetkou chilli a osolíme. Moc suchou směs naředíme jogurtem.
Žár ztlumíme na 180 °C. Formu vyložíme pečicím papírem a naplníme půlkou směsi. Poklademe částí směsi oliv a na ně navršíme zbytek masa. Potřeme olejem a hodinu pečeme.
Mezitím promícháme lžičku nasekané čerstvé máty, česnek a zbylý jogurt a osolíme. Dáme chladit. V hmoždíři rozetřeme oregano, zalijeme ho 6 lžícemi oleje a necháme odpočinout.
Oranžovou papriku úhledně pokrájíme na kostičky a krátce ji opečeme na oleji se zbytkem oliv.
Osolíme a podáváme k sekané pokapané oreganovým olejem, s jogurtovou omáčkou a případně plody kapar. Sekaná je skvělá teplá i za studena.