TisiceReceptu.cz
TisiceReceptu.cz

Milovníci jablek jistě ocení tento famózní koláč. Je velice jednoduchý, rychlý a voní máslem.

Ingredience

350 g hladké mouky
225 g studeného másla
5 lžic ledové vody
½ lžičky soli
vejce na potření
cukr na posyp

Na jablkovou náplň

8 jablek (nejlépe kyselejší)
125 g cukru krupice
2 lžíce citronové šťávy
2 lžíce bramborového škrobu
½ lžíce mleté skořice
1 lžíce másla

Postup

Jablka oloupejte a zbavte jádřince. Rozkrájejte na čtyři čtvercové dílky. Pak je zastříkněte citronovou šťávou, zasypejte cukrem a skořicí. Nechte odstát alespoň na hodinu, aby jablka pustila šťávu.

Do mísy dejte mouku se solí a promíchejte. Přidejte na kostičky nakrájené studené máslo. Máslo s moukou rozdrobte na drobenku. Poté přidejte studenou vodou a vypracujte soudržné těsto.

Stačí, když bude těsto držet pohromadě. Rozdělte ho na dva stejné díly. Zabalte do fólie a dejte vychladit do lednice (45 minut).

Jablka nechte vykapat. Šťávu dejte do rendlíku, přidejte lžíci másla a na mírném plamenu svařte na hustý karamel. Pak ho nechte vychladnout. Zbylá jablka v míse promíchejte se škrobem.

Jeden díl rozválejte na tenký plát, který je asi o 2 až 3 cm větší než koláčová forma. Druhý plát rozválejte stejně, ale ještě ho nožem nakrájejte na tenké stuhy – budete jich potřebovat zhruba 12, na šířku by měly mít okolo 2,5 cm.

Připravený plát těsta namotejte na váleček a přeneste do koláčové formy. Okraje začistěte a kde těsto chybí, tak tam jej doplňte. Na dně těsto propíchněte vidličkou. Přidejte jablka a zalijte je karamelem.

Složte mřížku (5 x 5) z druhého plátu těsta, potřete rozšlehaným vejcem a posypejte trochou cukru. Poté pečte 60 minut na 170 °C.

Nenechte si ujít další zajímavé články