TisiceReceptu.cz
TisiceReceptu.cz

Pojďte si trochu zaexperimentovat s gulášem. Zkuste verzi z kuřecích srdíček, která vás oslní. Jemná srdeční svalovina je neprávem opomíjenou pochoutkou.

Ingredience

1 kg cibule
2 lžíce vepřového sádla
2 kg očištěných kuřecích srdíček
sůl, pepř
2 lžíce sladké papriky
2 lžíce hladké mouky na zahuštění
1 litr kuřecího vývaru
červená cibule nakrájená na plátky k podávání

KYNUTÉ KNEDLÍKY

250 ml plnotučného mléka
1 lžička krupicového cukru
10 g droždí
500 g hrubé mouky
vejce
1 lžička soli
suchá houska

Postup

Oloupejte a nakrájejte cibuli. Orestujte ji za stálého míchání v hrnci na sádle dohněda.

Pak přidejte očištěná kuřecí srdíčka, opět orestujte.Osolte, opepřete a zasypejte paprikou a hladkou moukou. Orestujte. Směs v hrnci zalijte vývarem, jakmile se začne vařit, snižte teplotu. Duste asi hodinu. Všechno se krásně propojí a srdíčka budou měkká.

Mezitím si připravte kynuté knedlíky. Odměřte si mléko, ohřejte ho, ale pozor, ať není moc horké, odeberte 2 lžíce z něj do hrnku, přidejte cukr a rozdrobte droždí. Nechte v teple vzejít kvásek.

Do mísy odvažte mouku, doprostřed rozklepněte vejce, přidejte sůl, vzešlý kvásek a zbylé vlažné mléko. Nechte asi 5 minut odpočinout, stačí, když mísu přikryjete čistou utěrkou.

Pak do mísy přidejte na malé kostičky nakrájenou housku a vypracujte těsto. Opět přikryjte utěrkou a nechte v teple kynout 30 minut. Ve velkém hrnci přiveďte vodu s troškou soli k varu. Nakynuté těsto přendejte na pomoučněný vál a vytvarujte z něj oválné knedlíky.

Knedlíky vařte v osolené vodě z každé strany 8 minut, tedy celkem 16 minut. Po vyjmutí je propíchejte párátkem, aby se nesrazily, a nakrájejte je režnou nití. Guláš podávejte s červenou cibulí.

Užitečný tip pro vás

Kuřecí srdíčka jsou nejen levná surovina, ale také chutnají. I když nejste příznivcem vnitřností, dejte jim šanci. Výborná jsou třeba grilovaná! Napíchejte je na špejli, okořeňte podle chuti a za pár minut na grilu máte skvělý předkrm.

 

Nenechte si ujít další zajímavé články