Gastro-zážitek pro milovníky mořských plodů!
Suroviny
10 kusů tygřích krevet
2 lžíce olivového oleje
2 stroužky česneku
3 cm čerstvého zázvoru
½ citronu
Omáčka
šťáva z 1 citronu
2 cm
1-2 chilli papričky
1 stroužek česneku
1 menší koriandr
Postup
Krevety omyjeme a osušíme. Do větší misky vlijeme olej. Česnek oloupeme a prolisujeme do oleje. Zázvor oloupeme a nastrouháme, citronovou kůru nastrouháme najemno. Olej promícháme s česnekem, zázvorem, citronovou kůrou a šťávou. Do marinády vložíme krevety a necháme je 1 hodinu marinovat.
Krevety grilujeme na rozpáleném grilu zhruba 5 minut z každé strany. Troubu předehřejeme na 200 °C, krevety rozložíme na plech vyložený pečicím papírem a pečeme asi 8–10 minut dorůžova. Pravidelně je kontrolujeme, aby nebyly vysušené.
Mezitím připravíme omáčku. Do misky vymačkáme šťávu z citronu. Zázvor a chilli papričku nasekáme nadrobno a vsypeme do citronové šťávy. Česnek oloupeme a prolisujeme do citronové šťávy. Přidáme nadrobno nasekaný koriandr a promícháme. Upečené krevety přelijeme připravenou omáčkou a hned podáváme.
TIP
Syrové krevety mají šedou, jakoby průhlednou barvu. Zrůžoví při vyšší teplotě, kdy se z jejich těla začne uvolňovat karoten. Podle toho poznáte, že je kreveta hotová.
Jakmile zrůžoví nebo získá krásnou oranžovou barvu, podávejte ji. Delším pečením či vařením se vysuší a bude gumová. Krevety grilujte vcelku, krunýř je ochrání před přímým žárem.