Další specialita pro masožravce. Vepřové koleno by určitě na talíři chybět nemělo. Zkuste tuto variantu místo klasického ovaru.
Ingredience
4 ks zadních vepřových kolen
6 stroužků česneku
5 litrů vody
200 g soli
½ hrsti divokého koření
bobkový list
nové koření
černý pepř
2 větvičky čerstvého rozmarýnu
Postup
Vyřízněte z masa slabší kost – z obou stran ji vysekněte a potom vykruťte. Silnější kost ponechte, jen ji kolem dokola ořízněte. Kůži po celém povrchu nařežte na tenké proužky. Potom kolena důkladně pomažte utřeným česnekem ze všech stran, tedy i zevnitř.
Ve vodě rozpusťte sůl a přidejte divoké koření. Do nálevu vložte kolena a nechte je 2 dny v chladu marinovat.
Po dvou dnech rozehřejte troubu na 180 0C. Kolena vyndejte z marinády a opláchněte pod tekoucí vodou. Vložte je na pekáč, posypte tymiánem, podlijte trochou vody a přikryjte poklicí nebo alobalem. Nechte v troubě asi 3 hodiny dusit, potom kolena odkryjte, zvyšte teplotu na 200 0C a nechte ještě 30–45 minut péct, aby se vypekla kůžička.
Podávejte s hořčicí, čerstvým nastrouhaným křenem a chlebem s křupavou kůrkou.