Halušky jsou v různých variacích asi nejznámější slovenskou specialitou.
Potřebujete
500 g moučných brambor
330 g směsi hladké a hrubé mouky
100 g brynzy
150 g slaniny
zakysanou smetanu
Postup
Dejte vařit vodu ve větším hrnci. Oloupané brambory co nejjemněji nastrouhejte. Vodu z brambor slijte a nechte ji chvíli stát. Pak odlijte vodnatou část a škrob na dně vraťte k bramborám. Postupně přimíchávejte mouku, až vytvoříte hustší těsto, které nestéká ze lžíce.
Halušky protlačujte přes speciální struhadlo nebo odkrajujte malé kousky těsta rovnou do vroucí vody. Jakmile vyplavou na povrch, jsou hotové. Mezitím si na kostičky nakrájenou slaninu vyškvařte na pánvi.
Brynzu promíchejte se smetanou a trochou vody z halušek. Podávejte je přelité lehce zředěnou brynzou a posypané vyškvařenou slaninou.