Většina z nás omáčky miluje. Španělský ptáček patří mezi klasické recepty české kuchyně. Příprava není vůbec složitá.
Suroviny
4 plátky z hovězí kýty (celkem asi 600 g)
2 natvrdo uvařená vejce
2 kyselé okurky
1 mrkev
4 lžíce plnotučné hořčice
2 párky
4 cibule
2 lžíce sádla
80 g špeku
2 lžíce hladké mouky
1 litr hovězího vývaru
sůl
pepř
Postup
Hovězí plátky naklepejte, osolte a opepřete z obou stran. Po jedné straně potřete hořčicí.
Na jeden (užší) konec plátku položte rozkrojené vejce, půlku kyselé okurky, kousek párku, proužek mrkve a malý klínek cibule. Při rolování se snažte strany plátku masa přehýbat dovnitř, aby se roláda dobře uzavřela. Omotejte provázkem.
Zbylou cibuli a špek nakrájejte nadrobno. V kastrolu rozpalte sádlo a ptáčky opečte
ze všech stran.
Maso vyndejte na talíř a přikryjte alobalem. Do výpeku nasypte cibuli, kousek mrkve nakrájené na plátky a špek a pozvolna opékejte dohněda.
Zaprašte moukou a opět zarestujte. Zalijte vývarem, přidejte lžíci hořčice. è Ptáčky vložte zpět, přiklopte a pozvolna duste asi 90 min.
Měkké rolády vyjměte z hrnce, omáčku propasírujte a případně ochuťte solí a pepřem.
Podávejte s houskovým knedlíkem nebo rýží.