TisiceReceptu.cz
TisiceReceptu.cz

Králíka rozdělte nožem nebo pomocí kuchyňských nůžek na šest porcí. Nejdříve oddělte přední a zadní nohy, nakonec přesekněte nebo přestřihněte hřbet na 2–3 části.

Suroviny

1 celý králík
6 lžic dijonské hořčice
4 lžíce oleje
pepř
300 ml suchého bílého vína
250 ml smetany ke šlehání

Postup

Jednotlivé porce králíka opepřete čerstvě mletým pepřem a bohatě každou ze všech stran pomažte pomocí mašlovačky dijonskou hořčicí.

Na sporáku v pekáči rozehřejte olej a opečte na něm porce králíka ze všech stran. Maso se krásně zatáhne a šťáva zůstane uvnitř. Mezitím si předehřejte troubu na 180 °C.

Maso osolte a podlijte bílým vínem. Vložte do předehřáté trouby a nechte dusit přibližně jednu hodinu. Občas porce obracejte a přelévejte vypečenou šťávou. V případě potřeby lze podlít horkou vodou, nebo ještě lépe drůbežím vývarem.

Když je maso měkké, vyjměte je na horkou servírovací mísu a uchovejte v teple. V pekáči, kde se maso připravovalo, rozmíchejte smetanu a seškrabte do ní zkaramelizované připečené zbytky.

Šťávu zahřejte, případně zahustěte moučným máslem (lžíce změklého másla rozmíchaná se lžičkou hladké mouky). Povařte do zhoustnutí a přes jemné síto porce králíka přelijte. Podávejte s křupavou bagetou a sklenkou vychlazeného bílého vína.

Ve Francii se tohle jídlo jmenuje králík Braillon. Recept je to opravdu jednoduchý, takže ho zvládne každý a výsledek vás mile překvapí. S vínem můžete experimentovat. Jinak bude chutnat sladší, jinak třeba muškát nebo sekt. Ale vždycky používejte jen opravdu kvalitní víno. Takové, kterého se s chutí napijete.

Nenechte si ujít další zajímavé články

Vědci zjistili, co stojí za časným nástupem kolorektálního karcinomu
21stoleti.cz

Vědci zjistili, co stojí za...

Mnoho zemí je v posledních...
Nebezpečný sharktopus: Dovolená na pláži se může změnit v boj o holý život!
enigmaplus.cz

Nebezpečný sharktopus: Dovolená na...

Léto je v plném proudu a písečná...
Už žádné lupy!
panidomu.cz

Už žádné lupy!

To se snáze řekne, než provede. Ať už jsou...
Francouzská elegance s výraznými doplňky
rezidenceonline.cz

Francouzská elegance s...

Bílé srdce neoklasicistního bytu bije v tepu...
Valí se na Slováčka další rána?
nasehvezdy.cz

Valí se na Slováčka další...

Před pár dny se musel naposledy...
Nechte se unést! Nejkrásnější trasy vzdušnou čarou po Česku
nejsemsama.cz

Nechte se unést! Nejkrásnější...

Bývají označovány jako mladší bratři cest, silnic a...
Společnost a moc v Incké říši: Od panovníka k obětním pannám
epochaplus.cz

Společnost a moc v Incké říši:...

Jak fungovala složitá sociální struktura Incké...
Nový Citroën C5 Aircross odhalen
iluxus.cz

Nový Citroën C5 Aircross...

Uvedením nového C5 Aircross...
Aktivita klíšťat roste. Kdo je nejvíce ohrožen klíšťovou encefalitidou?
epochalnisvet.cz

Aktivita klíšťat roste. Kdo je...

Sezóna nejnenáviděnějších parazitů se vrací. Už na konci března...
Epocha slaví na Pražském hradě
epochanacestach.cz

Epocha slaví na Pražském hradě

Časopis Epocha má letos 20. narozeniny a takové...
7 nejostudnějších porážek starověku: Kdy se mocné říše ocitly na pokraji zkázy?
historyplus.cz

7 nejostudnějších porážek...

Bitva na Katalaunských polích se pro hunské...
Kobylka Mánička přinesla sestře štěstí
skutecnepribehy.cz

Kobylka Mánička přinesla...

Moje sestra byla posedlá láskou ke koním. V...