Na Štědrý večer se dříve připravovala hrachová polévka. Pokud nemáte rádi tradiční rybí polévku, je tento recept určen právě vám. Polévka je to jednoduchá, rychlá a zdravá.
Ingredience na polévku
600 ml scezeného vývaru z kapra
1 vařená brambora
200 g mraženého hrášku
150 ml smetany ke šlehání
sůl a pepř podle chuti
Ingredience na kapří hranolky
bůček z kapra
mouka
kukuřičný škrob
olej nebo sádlo
lžička mleté sladké papriky
lžička drceného kmínu
sůl
Postup
V rybím vývaru uvaříme nakrájenou bramboru, přidáme hrášek a rozmixujeme dohladka, dochutíme solí a pepřem a zjemníme smetanou. Maso z kapra i s kůží (zbavenou šupin) krájíme na proužky, obalíme ve směsi mouky, škrobu, papriky, kmínu a soli a osmažíme v rozpáleném oleji dokřupava. Hranolky položíme na vrcholek hráškového krému. Tip šéfkuchaře! Škrob přidaný do mouky zajistí křehký a křupavý povrch kapřích hranolků.
„Pokud při vaší štědrovečerní večeři nesmí chybět hrachová nebo hrášková polévka, doplňte ji svěží chutí šumivého vína Bohemia Sekt Ryzlink rýnský sec. Právě k ní je tento sekt zelenkavé barvy se zlatavými odstíny s intenzivním jemným perlením výtečným společníkem,“ doporučuje sommelier.