Hovězí maso je velmi zdravé a náročné na přípravu. Výběr masa záleží na chuti každého, stejně tak i doba smažení. Na hovězí steak se nejvíce hodí svíčková, ale můžete použít i roštěnku.
Ingredience
2 medailonky hovězí svíčkové
2 šalotky
1 lžíce másla
1 lžíce petrželky
1/2 lžičky tymiánu
2 lžičky dijonské hořčice
2 lžičky worcesterské omáčky
sůl
1/4 šálku smetany
1/4 šálku telecího nebo hovězího vývaru
1/4 skleničky brandy
1 šálek žampionů
1 stroužek česneku
pepř
Postup
Maso osolte a opepřete. Máslo rozpusťte na pánvi, přidejte maso a z každé strany 1–2 minuty osmahněte a pak dejte bokem. Přidejte nakrájenou šalotku, česnek a tymián a opékejte cca půl minuty. Pak přidejte houby a orestujte je doměkka. Přidejte brandy a opatrně zapalte.
Přidejte hořčici a smetanu a míchejte po dobu jedné minuty. Poté přilijte vývar a duste další minutu. Nakonec přidejte worcesterskou omáčku, petrželku a všechnu šťávu z masa. Pánev odstavte a můžete servírovat připravenou omáčku s hovězím masem.
Jak dlouho opékat maso?
Rare (krvavý): asi 2 minuty z každé strany
Medium (středně propečený): asi 3 minuty, nejprve prudce, pak stáhnete
Well done (propečený): 5 minut z každé strany