Podávat ji můžete teplou nebo studenou nakrájenou na tenké plátky. V Itálii se připravuje s nejrůznějším kořením a bylinkami, ty se liší podle kraje.
Suroviny
2 kg vepřového bůčku nebo ramínka
1 cibule
3 stroužky česneku
3 lžíce olivového oleje
2 lžíce fenyklu
2 snítky čerstvého rozmarýnu
1–2 bobkové listy
1 lžička mletého hřebíčku
1 lžička soli
čerstvě nadrcený pepř
Postup
Maso rozřízněte na plát a přikryjte potravinářskou fólií. Naklepejte tak, aby bylo asi 3 centimetry vysoké.
Cibuli i česnek oloupejte a ostrým nožem nakrájejte na menší kousky.
Na pánvi rozehřejte asi 1,5 lžíce olivového oleje a osmažte na něm cibuli.
K cibuli přidejte polovinu nakrájeného česneku, 1 lžíci fenyklu, rozmarýn, bobkový list, půl lžičky mletého hřebíčku, sůl a pepř a všechno dohromady asi minutku smažte. Pak dejte vychladnout.
Až směs vychladne, potřete jí rozložené a naklepané maso, srolujte je a svažte provázkem. Dejte na noc do lednice.
Před pečením vyndejte roládu z chladničky minimálně půl hodiny dopředu.
Pečte podlitou vodou v troubě předehřáté na 180 °C do měkka. Hodinu před koncem pečení roládu přikryjte alobalem.