Není pudink jako pudink – tenhle vánoční pokrm pocházející z Anglie, je plný sušeného ovoce, koření, ale i loje a také alkoholu, který ho konzervuje, takže vydrží dlouho.
Potřebujete
300 g směsi sušeného ovoce
1 jablko
1,5 pomeranče
50 g hladké mouky
25 g kandované citronové kůry
1/2 citronu
4 lžíce brandy
1 prášek do pečiva
1 lžičku skořice
po špetce mletého hřebíčku, koriandru, zázvoru, muškátového ořechu a nového koření
100 g strouhanky
25 g sekaných mandlí
2 vejce
110 g hnědého cukru
100 g hovězího loje či másla
Postup
Ve větší míse smíchejte sušené ovoce, kandovanou citronovou kůru a kůru z 1 pomeranče a nahrubo nastrouhané a povařené jablko. Půlku citronu a pomeranče nakrájejte na malé kostičky a přidejte ke směsi. Vše zalijte brandy a nechte přes noc marinovat.
Smíchejte mouku s práškem do pečiva a kořením, přidejte tuk, hnědý cukr, nasekané mandle, strouhanku a nakonec vmíchejte marinované ovoce. Přidejte dvě vejce a vše promíchejte. Formu vymažte máslem, dejte do ní směs a překryjte pečicím papírem.
Formu s pudinkem vložte do tlakového hrnce s vodou a vařte na vodní lázni 2,5 hodiny (lze také vařit v páře 7–8 hodin). Vychladlý pudink můžete ozdobit polevou, brusinkami, listy cesmíny (ne plody, ty jsou jedovaté!) apod.