A k vám na stůl zavane vůně Středomoří. Kombinace koření, vína a bazalky vám třeba připomene vaši krásnou dovolenou.
Suroviny na 4 porce
8 lžic olivového oleje
2 lžíce provensálského koření
16 lžic červeného vína
2 prolisované stroužky česneku
4 vepřové řízky po 170 g
nadrobno nasekaná cibule
1 kg zralých rajčat
2 svazky bazalky
sůl
pepř
4 lžíce tuku
Postup
Na marinádu rozmícháme v šálku olej, koření, víno a česnek.
Maso vložíme do marinády, pořádně ji vetřeme a necháme asi hodinu odležet. Rajčata spaříme, oloupeme a rozpůlíme. Lžící odstraníme jádra a dřeň nasekáme na proužky. Společně s cibulí a 2 lžícemi marinády je povaříme.
Maso vytáhneme z marinády, necháme okapat, osolíme, opepříme a na rozpáleném oleji řádně opečeme.
Servírujeme je společně s rajčaty a sypeme bazalkou. Jako příloha se hodí čerstvá francouzská bageta. Můžete použít více marinád (tipy vpravo v bločku), ať máte barvitější hostinu.
Tento řízeček vypadá obtížně, ale to je jen pouhé zdání.