Velká Británie na vašem talíři! Přeneste své chuťové pohárky do Londýna!
Suroviny
600 g tresky bílé
sůl
hladká mouka
Na obalení
0,5 hrnku hladké mouky
0,5 hrnku rýžové mouky
1 lžička zažívací sody
sodovka a 10° pivo podle potřeby
olej na smažení
Na hranolky
600 g brambor
voda
ocet
sůl
1 l oleje
Domácí tatarka
8 lžic majonézy
1 šalotka
2 malé kyselé okurky
1 lžíce dijonské hořčice
citronová kůra a šťáva
snítka plocholisté petrželky
mletý pepř
sůl
Postup
Filet nakrájíme na větší špalíčky, osolíme a obalíme v hladké mouce.
Smícháme hladkou a rýžovou mouku se zažívací sodou a přiléváme sodovku a pivo, až vytvoříme těsto, které se chytne na rybu.
Ihned vkládáme do oleje a smažíme dozlatova. Necháme okapat. Oškrábané brambory nakrájíme na hranolky a zvolna je uvaříme v osolené vodě.
Vaříme pod bodem varu, cca 85 °C na skus. Vyjmeme a osušíme. Poté hranolky zvolna vaříme v oleji, cca 140 °C, 8-10 minut.
Poté scedíme a osušíme. Na závěr hranolky usmažíme zprudka při 180 °C dozlatova. Nakonec si připravíme domácí tatarku.
Majonézu smícháme s nadrobno nakrájenou šalotkou, okurkami, hořčicí, citronovou kůrou a šťávou, nasekanou petrželkou.