Původ mají v Itálii, příprava je rychlá a jsou plné zdravých oříšků a sladkého sušeného ovoce.
Potřebujete
100 g ovesných vloček
200 g sušeného ovoce
3 lžíce obilného sirupu
100 g ořechů
¼ lžičky citronové kůry
250 ml sojového mléka
100 g hořké čokolády bez cukru
špetku soli
Postup
Sušené ovoce a ořechy nasekejte na malé kousky. Do hrnce nalijte mléko a sirup a dejte vařit na mírný plamen. Po chvíli do něj vsypejte ovesné vločky, ořechy, ovoce, kůru z citronu a sůl a promíchejte.
Vařte na mírném plameni tak dlouho, až vznikne hustá kaše. Pak odstavte a kaši přendejte do mísy. Když trochu vychladne, tvořte z ní placičky a ty pokládejte na plech vyložený pečicím papírem.
Dejte péct do trouby vyhřáté na 180 °C, než jejich okraje zhnědnou. Nechte je vychladnout a zatím si rozehřejte na vodní lázni čokoládu. Florentýánky do nich z poloviny namáčejte nebo je čokoládou ozdobte.