TisiceReceptu.cz
TisiceReceptu.cz

Že jste olivovou omáčku ještě nezkoušeli? Tak tohle bude poprvé!

Suroviny

4 steaky z tuňáka
30 ml olivového oleje
sůl a pepř

Na omáčku

500 ml suchého červeného vína
90 ml olivového oleje
70 g černých oliv
10 g sušených kaparů
3 stroužky česneku
1 střední cibule
1 bobkový list
1 rajče
1 snítka čerstvého tymiánu
trochu tomatového protlaku
pepř a sůl

Postup

Steaky z tuňáka potřeme z obou stran dvěma lžícemi olivového oleje, poté je osolíme a okořeníme pepřem, v zapékací misce je zakryjeme mikrotenovou fólií a necháme v lednici 30 minut marinovat.

Připravíme si omáčku; velkou pánev nebo hrnec dáme na střední plamen, rozehřejeme na ní 3 lžíce olivového oleje, přidáme oloupanou a na kostičky nakrájenou cibuli a na jemno nasekaný česnek, restujeme zhruba 5 minut.

K orestovaným ingrediencím přidáme spařené, oloupané, jader zbavené a na kostičky nakrájené rajče a necháme na plameni další 2 minuty Přilijeme červené víno a tomatový protlak, přihodíme čerstvě nasekaný tymián, bobkový list, olivy a kapary a vše přivedeme k varu, pak ztlumíme plamen a zhruba 10 minut necháme zvolna redukovat, dokud se objem omáčky nezmenší o polovinu.

Omáčku odstavíme, odstraníme z ní snítky tymiánu a bobkový list, smícháme ji se zbylými 2,5 polévkovými lžícemi olivového oleje. Na závěr olivovou omáčku osolíme a okořeníme pepřem, přikrytou ji udržujeme teplou.

Gril rozpálíme na nejvyšší teplotu a rošt potřeme olivovým olejem. Marinované steaky grilujeme na rare 1-2 minuty, na medium 2-3 minuty, opatrně je otáčíme o 45 stupňů, získáme tak pěkný opálený křížový dekor.

 

Nenechte si ujít další zajímavé články