TisiceReceptu.cz
TisiceReceptu.cz

Teplé počasí je tu a přímo láká k venkovnímu posezení. Pozvěte své známé, příjemně se posaďte a užijte si vůni ohně a pochoutek. Tady je pár tipů pro kvalitní grilování!

1. Co s uhlím?

Uhlí je nejlepší materiál. Seženete ho v každém obchodě a během sezony i na benzince. Co ale s navlhlým uhlím, které špatně hoří? Nechte ho několik dní usušit na slunci! Podpalujte ho papírem, dřevěnými třískami nebo podpalovačem. Uhlí je připraveno ke grilování, když jeho povrch zešedne a uhlíky uvnitř žhnou. Pravidelně ho prohrabujte, aby dobře hořelo a nebyly v něm černé kousky.

2. Jak na maso?

Vybírejte to s vyšším obsahem tuku, třeba krkovičku nebo bůček. Libová masa jsou po grilování suchá a tužší. Můžete je nakrájet na špíz, ale nezapomeňte je proložit slaninou či uzeninou. Negrilujte maso s kostí, hrozí riziko nepropečení. To hrozí i u grilování kuřecího masa. Pozor na tuk! Ten by neměl kapat do uhlí – vznikají tak zdraví škodlivé látky.

3. Lahodná marináda

Správnou marinádou získá maso na šťavnatosti a křehkosti. Nemusíte ho ale máchat v misce plné různých surovin. Podle šéfkuchařů vám stačí kvalitní olej, kyselá přísada, která dokáže zkrátit dobu tepelné úpravy (ocet, bílý jogurt, citronová či limetková šťáva i víno) a vaše oblíbené koření. Maso se obvykle marinuje celý den, u zeleniny stačí pár minut.

4. Jaký dresink je nejlepší?

Každému chutná něco jiného, a tak není na škodu vyrobit různé dresinky, do nichž můžete namáčet třeba zeleninu, pečivo a další přílohy. Nebojte se experimentovat a na stůl vyskládejte různé druhy. Pikantní, česnekový nebo bylinný.

5. Jak dlouho grilovat?

Každá surovina potřebuje rozdílnou délku grilování! Všeobecně se dá říct, že zeleninu a ryby grilujeme na bočních částech grilu, kde není přímý oheň. U hovězího steaku uřízněte silnější plátek o šířce zhruba 2,5 centimetru a grilujte nad přímým ohněm 8 minut. U vepřového ukrojíme zhruba 2 centimetry a grilujeme 6 až 8 min nad největším žárem. Kuřecímu dopřejte víc času a nechte ho na grilu i 12 minut.

Nenechte si ujít další zajímavé články

Jak se zrodila knížka: Od tabulky a svitku ke složkám
epochaplus.cz

Jak se zrodila knížka: Od...

Potřebu zaznamenávat svoje převratné myšlenky...
Nová dimenze ikon, transformace tvarů i alchymie materiálů
iluxus.cz

Nová dimenze ikon,...

Na letošním...
Nálada jako aprílové počasí: Co s tím?
panidomu.cz

Nálada jako aprílové počasí:...

Výkyvy naší psychiky nás někdy dokáží dostat na...
Bouřlivák Valentín psal erotické verše
historyplus.cz

Bouřlivák Valentín psal...

Ovdovělou sestřenici si Balaša vzal z lásky i...
Poprvé v životě jsme se na sebe usmály
skutecnepribehy.cz

Poprvé v životě jsme se na...

Měla jsem těžký život, ale se ctí...
Hrušínský už nezvládá práci ani rybaření!
nasehvezdy.cz

Hrušínský už nezvládá práci...

Nepříliš hezké týdny prožívá herec ze...
Jak vyzrát na smrt? Australský vědec hledá cesty k uchování mozku pro jeho budoucí probuzení
21stoleti.cz

Jak vyzrát na smrt? Australský...

Může technologie zrušit...
Hollywoodský zámek se špetkou koření
rezidenceonline.cz

Hollywoodský zámek se špetkou...

Jedna pohádka skončila a začíná druhá. Tak nejspíš...
Hornopolické zázraky: Lákají věřící i po letech!
enigmaplus.cz

Hornopolické zázraky: Lákají...

Obec Horní Police nedaleko České...
Islandští Bonnie a Clyde zabíjeli vlastní děti
epochalnisvet.cz

Islandští Bonnie a Clyde...

Dva uprchlíci s pronásledovateli v zádech balancují...
10 rituálů jarní magie
nejsemsama.cz

10 rituálů jarní magie

Jaro je období, kdy příroda začíná znovu ožívat. Je to...
Kostel sv. Vincence v Liberci: Krása z červených cihel
epochanacestach.cz

Kostel sv. Vincence v Liberci:...

Většinu kostelů najdeme na hlavních...