Tahle polévka je skutečné pohlazení. Přijde vhod při každé příležitosti. Nebo i po flámu!
Suroviny na 4 porce
500 g hub
0,2 l smetany
1 sklenka suchého bílého vína
1 velká cibule
2 stroužky česneku
0,6 l zeleninového vývar (i z kostky)
5 snítek tymiánu
podle chuti brambory
strouhaný muškátový oříšek
dle chuti mletý pepř a sůl
podle potřeby olivový olej
Postup
Houby důkladně očistíme a nakrájíme na malé kousky. Cibuli s česnekem jemně nasekáme. Brambory nakrájíme na velmi malé kostičky. Čerstvý tymián umyjeme a otrháme lístečky. Na olivovém oleji zpěníme cibulku s česnekem a přidáme houby, brambory a tymián.
Vše poté zalijeme vínem, povaříme, a jakmile víno vyprchá, dolijeme vývarem. Vaříme do změknutí. Přilijeme sladkou smetanu, ještě jednou provaříme (alespoň 5 minut). Hotovou houbovou polévku dochutíme solí, pepřem a muškátovým oříškem. Můžeme servírovat i ve vydlabaném chlebovém bochánku.