TisiceReceptu.cz
TisiceReceptu.cz

Sladké bochánky jsou nejlepší potřené máslem a marmeládou. Pusťte se do nich třeba při tradiční odpolední svačině zvané „čaj o páté“.

Ingredience

500 g hladké mouky
100 g cukru
1 balíček vanilkového cukru
citronová kůra
100 g másla
špetka soli
1 vejce
200 ml mléka
2 balíčky prášku do pečiva
80 g rozinek nebo kousků čokolády

Postup

Nejdříve se pusťte do zadělávání těsta, na to potřebujete máslo, cukr, mouku, vanilkový cukr, prášek do pečiva, mléko a vejce.

Nejdříve si smíchejte sypké suroviny, přidejte máslo a nastrouhejte citronovou kůru. Vše důkladně promíchejte. Vznikne vám sypká směs jako drobenka.

Ve druhé nádobě si připravte další krok k tomu, abyste měli perfektně udělané těsto. Přidejte do mísy mléko a vejce. Pořádně propracujte, až budete mít všechno důkladně promíchané, přidejte do první mísy k drobence.

Směs propracujte do pevného stavu. Přidejte do těsta rozinky nebo kousky čokolády a hezky ho prohněťte.

Předehřejte si troubu na 180 stupňů. Pokud chcete zdravější recept, můžete místo rozinek a čokolády dát brusinky nebo chia semínka.

Vypracované těsto si dejte na vál. Posypejte ho moukou, aby se vám nelepilo a snadno se dalo vyválet.

Ujměte se válečku a těsto pečlivě vyválejte. Snažte se, aby mělo výšku alespoň 2 cm.

Na plech si připravte pečicí papír. Poté si připravte kulatá vykrajovátka. Pokud je nemáte, můžete použít skleničku. Začněte opatrně vykrajovat.

Opatrně je přendejte na plech. Dávejte si pozor, aby byly alespoň 3 cm od sebe, pak se vám nemůže stát, že by se při pečení slepily. Až budete mít celý plech plný, vložte do trouby a pečte 15 až 18 minut. Až vám koláčky zhnědnou, máte hotovo.

Po vystydnutí bochánky rozřízněte a potřete máslem a marmeládou. Nejlépe domácí. Pokud chcete mít alespoň na chvilku pocit, že jste v Irsku, dopřejte si je k odpolednímu čaji a k máslu a marmeládě přidejte ještě hojnou porci našlehané smetany.

Nemusíte šetřit. Jejich chuť se vám bude jen rozplývat na jazyku a zajisté se stanou vaší oblíbenou pochoutkou.

Nenechte si ujít další zajímavé články