TisiceReceptu.cz
TisiceReceptu.cz

Nadýchané a voňavé buchty jsou jedním ze symbolů české kuchyně. Upečte si je spolu s námi k nedělní kávě.

Ingredience

Na těsto

500 g hladké mouky
75 g cukru krupice
250 g mléka
4 žloutky
150 g másla
40 g kvasnic
5 g soli
citronová kůra (1 citron)

Maková náplň

50 g cukru krupice
125 g mléka
15 g másla
2 g mleté skořice
půl špetky mletého hřebíčku
125 g jemně namletého máku
citronová kůra (1 citron)
25 g rozinek v rumu
špetka soli

Tvarohová náplň

200 g tvarohu v kostce (není tolik řídký)
55 g cukru krupice
20 g bílků
citronová kůra (1 citron)
40 g rozinek v rumu

Postup

Do misky dejte trochu vlažného mléka, lžíci cukru a trochu mouky, nakonec rozdrobte kvasnice a rozmíchejte. A nechte vzejít kvásek (cca 10–15 minut).

Do mísy prosejte mouku, přidejte sůl a zbytek cukru, nastrouhanou citronovou kůru a změklé máslo. V mléce prošlehejte žloutky a vlijte je do mouky, přidejte kvásek a zpracujte hladké, lehce lepivé těsto. Možná bude třeba nějakou mouku ještě přisypat.

Těsto poprašte moukou a přikryjte čistou utěrkou, nechte kynout. Trvá to hodinu až dvě (záleží na teplotě a tlaku).

Maková náplň: Namletý mák zavařte v mléce s máslem, až zhoustne. Pak přidejte cukr, skořici, hřebíček, nastrouhanou citronovou kůru, špetku soli. A nakonec vmíchejte rozinky v rumu.

Tvarohová náplň

Tvaroh smíchejte s bílkem, cukrem, vmíchejte v rumu namočené rozinky a nakonec přidejte strouhanou citronovou kůru a rum. Vše vymíchejte do hladkého krému.

Vykynuté těsto na buchty rozválejte asi na 8 až 10 mm. Rozkrájejte na čtverce 6 x 6 cm, do středu naneste náplň a pečlivě zabalte. Vytvarujte si vždy takový raneček, kdy všechna náplň je uvnitř. U tvarohové náplně dejte pozor, aby nevytékala.

Do pekáčku dobře vymazaného máslem skládejte buchty spojem dolů. Každou buchtu pomažte rozpuštěným máslem nebo sádlem. Po naplnění buchty lehce zalijte zbylým máslem nebo sádlem.

Pekáč přikryjte čistou utěrkou a nechte kynout asi 30 minut. Mezitím rozpalte troubu na 180 °C (horkovzduch na 160 °C). Buchty pečte v rozpálené troubě asi 25 až 30 minut. Po upečení je ještě horké vydatně potřete směsí rozpuštěného másla a rumu a pocukrujte.

Nenechte si ujít další zajímavé články

Originální zázrak moderní architektury
rezidenceonline.cz

Originální zázrak moderní...

Uměleckým dílem v každém smyslu lze nazvat rezidenci,...
Prodlužte si léto v zimní zahradě
panidomu.cz

Prodlužte si léto v zimní...

Sluneční pokoj… To je anglický výraz pro zimní...
Likvidace polské elity: Soutěž SS se sovětskou NKVD
epochaplus.cz

Likvidace polské elity:...

Zatímco se zbytky polské armády snaží utéct a...
Moderní technologie chrání kulturní památky
21stoleti.cz

Moderní technologie chrání...

Národní muzeum v Praze, hrad a zámek v Českém...
Utajený rozchod s vodákem?
nasehvezdy.cz

Utajený rozchod s vodákem?

Hvězda Sestřiček Kristýna...
Vnučka získala v tomto životě jen samé bonusy
skutecnepribehy.cz

Vnučka získala v tomto...

Petruška je talentovaná, krásná a...
Zakázané epizody dětských pořadů, které neměl nikdo vidět
epochaplus.cz

Zakázané epizody dětských...

Každý z vás má nejspíše svůj...
Rozhledna Krásenský vrch: Kamennou věž společnými silami vybudovala celá obec
epochanacestach.cz

Rozhledna Krásenský vrch:...

Cesta vzhůru po...
Chřipková sezóna letos takřka neproběhla
epochalnisvet.cz

Chřipková sezóna letos...

Letošní chřipková sezóna připomínala z hlediska cirkulace virů...
Nová kolekce slunečních brýlí Cartier
iluxus.cz

Nová kolekce slunečních...

Cartier pro sezónu podzim-zima odhaluje novou kolekci...
Proč je jejich vztah odsouzen ke smutnému konci?
nasehvezdy.cz

Proč je jejich vztah...

Svou lásku vystavují na odiv...
Uri Geller tvrdí, že v prostorách NASA spatřil trosky UFO a asi i zmražené mimozemšťany
enigmaplus.cz

Uri Geller tvrdí, že v...

Legendární ohýbač lžiček izraelského původu Uri Geller,...