Nejspíš jste už o této pochoutce slyšeli. Omáčka se dá zahustit lžící hladké mouky, nepostradatelným základem tohoto hodně sytého a výživného jídla je ale suché červené víno.
Suroviny na 4 porce
1 kg hovězí kýty
2 lžíce vepřového sádla
2 cibule
1 česnek
100 ml suchého červeného vína
150 ml hovězího vývaru
sůl, pepř, tymián
Postup
V litinovém hrnci rozpálíme sádlo a osolené a opepřené maso v něm ze všech stran zprudka opečeme.
Přidáme česnek a cibuli rozkrájené na malé kousky. Podlijeme červeným vínem a vývarem nebo vodou s hovězím bujónem. Pečeme v předem vyhřáté troubě na 150 °C asi 4 hodiny.
Ozdobíme několika snítkami tymiánu a podáváme s bramborovou kaší a petrželkou.
Zkuste pomalý hrnec
Je to zaručený postup, jak mít maso křehoučké a zároveň plné chuti. Potřebujete jen litinový pekáč s poklicí.
Hovězí osolte, opepřete, přidejte nakrájenou zeleninu nebo houby.
Zalijte vše 2 centimetry vody a dejte péct na 80 °C do trouby.
Podle potřeby polévejte výpekem a jednou obraťte. Pečte asi 4–5 hodin.