Závin chystáme většinou z jablek, ale varianta z hrušek je rovněž fantastická.
Suroviny na 4 porce
200 g listového těsta
320 g hrušek
40 g cukru krupice
2 g mleté skořice
8 g strouhanky
8 g vlašských ořechů
3 vejce na potření
20 g cukru moučky na posypání
Postup
Hotové těsto rozválíme na tenčí (asi 2 mm) plát obdélníkového tvaru, 15–20 cm široký. Středem plátu nasypeme po celé délce strouhanku, naklademe vlašské ořechy a na tenčí plátky nakrájené hrušky. Posypeme směsí krupicového cukru se skořicí. Jeden podélný okraj těsta přeložíme částečně přes náplň a potřeme rozmíchaným vejcem, druhý okraj přeložíme stejným způsobem a krátké okraje závinu stiskneme, aby šťáva z hrušek během pečení nevytekla.
Hruškový závin na povrchu potřeme zbylým rozmíchaným vejcem a upečeme v horkovzdušné troubě dozlatova (prudce zapékáme a volněji dopékáme). Upečený závin nakrájíme na porce a posypeme prosátým cukrem.