TisiceReceptu.cz
TisiceReceptu.cz

Těsto vyrobené doma vyjde daleko levněji. Skvěle poslouží při přípravě moučníků, ale lze ho naplnit i slanými směsmi. Výsledná chuť a vůně čistě máslového těsta vás oslní.

Suroviny

Vodové těsto

1 špetka soli
1 lžíce oleje
2 žloutky
200 g hladké mouky
100 ml vlažné vody

Tukové těsto

250 g másla
100 g hladké mouky

Slaní šneci z listového těsta

Krok za krokem

Všechny ingredience by měly mít pokojovou teplotu, proto si je nachystáme asi 15 minut předem. U listového těsta je důležité vytvořit 2 části – tukovou část a vodovou část.

Do misky dáme všechny ingredience na vodové těsto a vypracujeme tak, aby se nelepilo. Jakmile se přestane lepit ke stěnám misky, je hotové. Uděláme z něj bochánek, přikryjeme potravinovou fólií, aby neosychalo, a dáme do lednice odležet.

Tukové těsto uděláme tak, že do změklého másla vetřeme mouku. Ideálně rukama. Těsto zpracujeme tak, aby v něm nebyly žádné hrudky. Těsto je poměrně řídké.

Přeneseme na potravinovou fólii, nebo do igelitového sáčku, zabalíme a vytvarujeme z něj plochý čtverec. Takto dáme těsto odpočinout do lednice na 30 minut.

Vytáhneme obě těsta z lednice. Vodové těsto rozválíme na čtverec tak velký, abychom do něj mohli zabalit druhé těsto. Doprostřed těsta na koso položíme tukové těsto a zabalíme ho na psaníčko.

Obě těsta rozválíme opět na čtverec a znovu složíme. Při převalování těsto podsypáváme hladkou moukou, nemělo by se lepit ani na váleček, ani na vál. Těsto dáme na talířek, přikryjeme ho potravinovou fólií a dáme do lednice na 30 minut.

Vytáhneme těsto z lednice, rozválíme a znovu složíme. Toto opakujeme ještě 3–6×. Opakujeme podle toho, jak rychle ho potřebujeme mít hotové. Čím víckrát těsto převálíme, tím více vrstev bude těsto mít a tím bude lepší.

Jednoduché domácí máslové listové těsto můžeme okamžitě použít k pečení, nebo ho můžeme uchovat v lednici do druhého dne, případně i zamrazit. Pro zachování tvaru před pečením potřeme těsto vejcem rozšlehaným se lžící studené vody.

 

Nenechte si ujít další zajímavé články

Vajíčkové nadělení: Olivier salát
nejsemsama.cz

Vajíčkové nadělení: Olivier...

Vejce natvrdo se skvěle hodí do různých salátů. Připravte...
Gajerová v problémech? Dluhy se znovu hlásí o slovo!
nasehvezdy.cz

Gajerová v problémech? Dluhy...

Herečka Veronika Gajerová (62),...
Starobylé město ukryté v prachu času
epochaplus.cz

Starobylé město ukryté v...

V prachu syrské pouště, pod...
Taky se vám do ničeho nechce?
panidomu.cz

Taky se vám do ničeho nechce?

Asi tušíte, o čem bude řeč: O...
Německá pohádková stezka bratří Grimmů slaví 50. výročí
epochanacestach.cz

Německá pohádková stezka bratří...

Praha, dne 15. dubna 2025 – Německá pohádková stezka...
Tiffany & Co. získala klenot mezi artefakty
epochalnisvet.cz

Tiffany & Co. získala...

Hodnota historických kousků s fascinujícím příběhem...
Jsme ve vesmíru jediní? Ostatní život prý možná vyhynul!
enigmaplus.cz

Jsme ve vesmíru jediní? Ostatní...

Je Země jedinou obydlenou...
Překonali jsme dávnou sousedskou nenávist
skutecnepribehy.cz

Překonali jsme dávnou...

Díky dávné rodinné tragédii byly u nás...
Skleněný penthouse s hvězdným rodokmenem
rezidenceonline.cz

Skleněný penthouse s...

Apartmán v 36. poschodí luxusního...
Změna klimatu ohrožuje americké korovce jedovaté: Dokáží se přizpůsobit?
21stoleti.cz

Změna klimatu ohrožuje americké...

Korovec je jedním z mála druhů...
Umírali při tlachtli vítězové, nebo poražení?
historyplus.cz

Umírali při tlachtli...

Dvě družstva se na hřišti perou o jeden míč....
Earth-First filozofie resortu Bawah Reserve harmonicky spojuje autenticitu, bezkonkurenční servis a hluboký respekt k přírodním krásám.
iluxus.cz

Earth-First filozofie resortu Bawah...

Bawah Reserve připomíná u...