TisiceReceptu.cz
TisiceReceptu.cz

Daňka na stole nemíváme příliš často. Takže když už, chce to nějaký opravdu exkluzivní recept. A tento tuto podmínku splňuje.

Suroviny na 4 porce

0,8 kg dančí kýty
200 g špeku nebo slaniny
3 mrkve
¼ celeru
1 kořenová petržel
2 cibule
2 lžíce plnotučné hořčice
šlehačka nebo smetana
máslo
brusinky
5–10 kuliček pepře
5 kuliček nového koření
5 kuliček jalovce
3 větší bobkové listy
cukr
citron
ocet

Postup

Dančí kýtu očistíme (odblaníme). Špek pokrájíme na malé hranolky a maso jimi prošpikujeme. Kýtu můžeme i svázat potravinovou nití do tvaru válečku. Maso osolíme, opepříme a orestujeme na oleji. Až se zatáhne, vyjmeme je z hrnce a necháme odpočinout. Ve stejném hrnci dozlatova orestujeme kořenovou zeleninu se zbytkem špeku, kořením, trochou cukru a asi 4 plátky citronu bez pecek. Pozor, aby se cukr nepřipálil! Podlijeme vodou a dochutíme hořčicí.

Do vzniklého základu vložíme připravenou dančí kýtu. Maso dusíme doměkka asi 90 minut. Až je měkké, vyjmeme je a dáme do tepla. Omáčku propasírujeme skrz cedník. Dochutíme octem, cukrem a šlehačkou, pro zjemnění přidáme máslo. Podáváme s karlovarským, nebo houskovým knedlíkem. Na ozdobu a pro zpříjemnění chuti přidáme brusinky a šlehačku. Jídlo můžeme dozdobit jemně nakrájenou kořenovou zeleninou orestovanou na másle.

Tags : daněk

Nenechte si ujít další zajímavé články