TisiceReceptu.cz
TisiceReceptu.cz

Pokud si chcete ušetřit čas, tak můžete medailonky připravit několik hodin dopředu před pečením. Ze široké části panenky můžete připravovat medailonky a špičku, která vám zbude, nakrájejte například na minutku na pánvi nebo na špízy.

Ingredience na 2–4 porce

4 steaky z vepřové panenky cca 5 cm silné
4 plátky anglické slaniny
sůl a pepř
olivový olej

Bylinkové máslo

25 g másla
2 lístky bazalky
1 malá snítka tymiánu
sůl
½ stroužku česneku

Brambory

400–500 g brambor
kousek másla
sůl
2 jarní cibulky

Postup

Brambory oloupejte, nakrájejte na kostky a dejte vařit v osolené vodě doměkka. Troubu předehřejte na 150 °C.

Maso osolte a opepřete, obalte v olivovém oleji. Každý kousek masa obalte v plátku slaniny a převažte provázkem. Do rozpálené pánve nalijte 1–2 lžíce oleje a maso zprudka opečte ze všech stran. Bude to trvat asi 5 minut.

Poté přendejte na plech anebo spolu s pánví dejte dopéct do trouby na 10–15 minut. Změklé máslo promíchejte s nadrobno nasekanými bylinkami a najemno pokrájeným česnekem, a pokud máte čas, nechte ho trochu ztuhnout v lednici.

Brambory sceďte. Jarní cibulku nakrájejte na slabá kolečka. Ve velkém hrnci ji zpěňte na oříšku másla. Přisypejte brambory a stáhněte z plotny. Poté je rozšťouchejte. Podle potřeby dosolte. Pro zjemnění můžete přidat smetanu.

Na talíř naservírujte přílohu a maso. Pomocí lžiček zkuste vytvořit drobné nočky z másla a posaďte je přímo na maso. Dozdobte bylinkami, například rozmarýnem.

Tags : penenka

Nenechte si ujít další zajímavé články