TisiceReceptu.cz
TisiceReceptu.cz

Panenku jsme si v poslední době zamilovali. Jedna z oblíbených úprav je její plnění. Použijte k němu třeba tyto kombinace.

Suroviny

2 vepřové panenky
300 ml vývaru
200 g anglické slaniny
200 g sušených švestek
5 cl koňaku
1 lžíce oleje
1 lžíce másla
1 lžíce mouky
sůl
pepř

Postup

Švestky naložte do koňaku a nechte je v něm přibližně 30 minut odležet. Můžete si je připravit den předem, aspoň do sebe koňak dobře „natáhnou“.

Maso očistěte a osušte. Rozdělte na 4 části, ve kterých ostrým špičatým nožem vytvořte kapsu. Do plátků slaniny zaviňte sušené švestky, naplňte jimi panenky a uzavřete špejlemi. Panenky pak posypte hrubozrnnou solí a drceným pepřem.

V pánvi vhodné do trouby rozehřejte olej a vepřové maso na něm opečte ze všech stran dozlatova. Poté vložte pánev i s masem do trouby rozehřáté na 180 °C a nechte přibližně 20 minut dopéci.

Upečené maso vyjměte, přidejte máslo, pánev zaprašte moukou a krátce osmahněte na zlatavou jíšku. Zalijte vývarem, povařte 10 minut. Osolte, opepřete. Hotovou panenku nakrájejte na plátky a podávejte spolu s omáčkou z výpeku.

Plátky z vepřové panenky vždy krájejte přes vlákno a dbejte přitom na to, aby nebyly příliš tenké. Konec, kde se panenka zužuje, můžete odkrojit a ponechat vcelku.

Nebo zkuste ukrojit plátek, který bude silný asi 4 cm, uprostřed ho opatrně nakrojte, ale nedokrojte a následně rozevřete. Vznikne vám trošku větší medailonek, který vypadá jako motýlek.

 

Tags : panenka

Nenechte si ujít další zajímavé články