TisiceReceptu.cz
TisiceReceptu.cz

Těsto vyrobené doma vyjde daleko levněji. Skvěle poslouží při přípravě moučníků, ale lze ho naplnit i slanými směsmi. Výsledná chuť a vůně čistě máslového těsta vás oslní.

Suroviny

Vodové těsto

1 špetka soli
1 lžíce oleje
2 žloutky
200 g hladké mouky
100 ml vlažné vody

Tukové těsto

250 g másla
100 g hladké mouky

Slaní šneci z listového těsta

Krok za krokem

Všechny ingredience by měly mít pokojovou teplotu, proto si je nachystáme asi 15 minut předem. U listového těsta je důležité vytvořit 2 části – tukovou část a vodovou část.

Do misky dáme všechny ingredience na vodové těsto a vypracujeme tak, aby se nelepilo. Jakmile se přestane lepit ke stěnám misky, je hotové. Uděláme z něj bochánek, přikryjeme potravinovou fólií, aby neosychalo, a dáme do lednice odležet.

Tukové těsto uděláme tak, že do změklého másla vetřeme mouku. Ideálně rukama. Těsto zpracujeme tak, aby v něm nebyly žádné hrudky. Těsto je poměrně řídké.

Přeneseme na potravinovou fólii, nebo do igelitového sáčku, zabalíme a vytvarujeme z něj plochý čtverec. Takto dáme těsto odpočinout do lednice na 30 minut.

Vytáhneme obě těsta z lednice. Vodové těsto rozválíme na čtverec tak velký, abychom do něj mohli zabalit druhé těsto. Doprostřed těsta na koso položíme tukové těsto a zabalíme ho na psaníčko.

Obě těsta rozválíme opět na čtverec a znovu složíme. Při převalování těsto podsypáváme hladkou moukou, nemělo by se lepit ani na váleček, ani na vál. Těsto dáme na talířek, přikryjeme ho potravinovou fólií a dáme do lednice na 30 minut.

Vytáhneme těsto z lednice, rozválíme a znovu složíme. Toto opakujeme ještě 3–6×. Opakujeme podle toho, jak rychle ho potřebujeme mít hotové. Čím víckrát těsto převálíme, tím více vrstev bude těsto mít a tím bude lepší.

Jednoduché domácí máslové listové těsto můžeme okamžitě použít k pečení, nebo ho můžeme uchovat v lednici do druhého dne, případně i zamrazit. Pro zachování tvaru před pečením potřeme těsto vejcem rozšlehaným se lžící studené vody.

 

Nenechte si ujít další zajímavé články